Рибата е полезна за очите на дамите 18.03 | 18:34

Редовната консумация на риба тон или сьомга значително намалява риска от развитието на болест на очите

От Кремена Бедерева

Според ново проучване жени, чиято диета е богата на омега 3 мастни киселини, съдържащи се в рибата, са в значително по-нисък риск от развитие на болест на очите. Това е още една добра причина да се яде риба, пише The New York Times.

Изследването проследява 39 876 жени на средната възраст. Участничките попълват подробно въпросници за хранителния си режим в началото на проучването през 1993 година.

След средно 10 години на проследяване, 235 от жените са развили прогресивно очно заболяване, което е водеща причина за необратима загуба на зрението в напреднала възраст, наречено дегенерация на макулата.

Но анализът установява, че при 42% от жените, които са хапвали един път или повече пъти в седмица риба е по-малка вероятността да се разболеят от болестта с възрастта, отколкото тези, които ядели по-малко риба.

Храненето с консерви от риба тон и тъмно месо риби като скумрия, сьомга, сардина, лефер и риба меч изглежда имат най-голяма полза. Редовната консумация на мазните риби се свързва със значително намаляване на риска от развитието на болестта на очите.

Учените смятат, че именно омега 3 мастните киселини в някои видове риба помагат да се преборим със заболяването.

Водещи

Най-четени