Родител кани премиера - да иде да види как се гледа болно дете 27.12 | 17:28

Д-р Любомир Василев е баща на дете с детска церебрална парализа

От Филипа Тодева

Поводът за коментара е, че от събраната до този момент сума от всички издания на Българската Коледа - 24 млн. лева, 4 млн. лева отиват за ДДС в държавата.

Около 18 млн. лева са отишли за закупуване на апаратура за клиниките по детски заболявания в цялата страна, а за нея също се плаща ДДС. Едва 6 млн. лева са били за лечение на деца.

"Не може Българската Коледа да изземва функциите на българската държава. Оборудването на детските и лечебни заведения са приоритет или на държавата, или на общината.", казва д-р Василев.

И призова президента Росен Плевнелиев да съдейства за промяна на начина на разпределение средствата за децата от кампанията.

Той даде и пример с документ за лечение на собственото му дете в клиника за присаждане на стволови клетки в Москва, че на документа пише, че извършената интервенция не се облага с ДДС.

"Ето, Здравната каса има излишък от 50 млн. лева. Той също може да бъде разпределен правомерно. Един от препаратите "топамакс" беше безплатен. От 2009 година досега ние плащаме за него 151 лева на месец. Само от лечението на моето дете са спестени 1800 лева за година. Ще ги дадем на фискалния резерв. А в същото време ние се молим за препарати за лечението му на други институции. Получава се, че с едната ръка ти дават, с другата ти вземат", посочва още загриженият родител.

Според него държавата е тази, която трябва да вземе основна роля в подкрепата на болните деца и техните отговорни семейства.

Да има далновидна и ясна здравна стратегия, как да се оборудват отделенията в родилното, детска неонатология и да има един синхрон между лекарите, които се грижат в доболничната помощ за бъдещите майки и тези, които ги израждат. 

"Ние като родители сме с впечатлението, че държавата ни е оставила на естествения подбор. Тези които не стават, си умират, а като умрат, проблемът е свършен. Никой не е застрахован да му се случи такова нещо", допълва д-р Василев. Той покани чрез медиите премиера Бойко Борисов да гостува на семейство му, да види и да се убеди сам как се отглежда дете със специални и специфични потребности. Родителят е убеден, че след тази визита много неща ще се променят в държавата ни за болните деца.

Иван Василев е вече на 15 години. Той е от Велико Търново страда от тежка форма на детска церебрална парализа. Той е роден през 1997 г., но още при раждането си получава недостиг на кислород в мозъка, а майка му в продължение на 5 дни е в кома.

"Господ ги спаси и ни ориса да се грижим за Иванчо. Предложиха ми да го оставя в дом, но аз категорично не се съгласих и приех тази съдба.", разказва винаги бащата д-р Любомир Василев, който заедно със съпругата си д-р Деяна Василева отглеждат сина си в домашна обстановка.

Детето не може да ходи в специалните центрове за лечение във Велико Търново, макар че те са модерно оборудвани заради спецификата на заболяването му. То изисква специфична дихателна гимнастика, температура от 27 градуса и модули, да стои изправен. Получава и епилептични припадъци.

Иван Василев е първото дете от България включено за лечение по програмата за високи клетъчни технологии в Москва. Два пъти е получавал средства от Българската Коледа. Сега кандидатства за отпускане на пари за домашно лечение. За тази година са му отпуснали 700 лева.

Досега стволови клетки са имплантирани 7 пъти в мозъка на Иванчо и лечението се оказало ефективно. Необходимо е още едно имплантиране в Москва, но е необходима значителна сума пари, с която семейството не разполага. А и самата месечна издръжка на детето е 5 000 лева, които също са проблем за родителите. Досега цялостното му лечение е струвало 80 000 долара.

"Но от една кукла, която не възприемаше околния свят, сега вече Иванчо разбира, не говори, не ходи, но има своите детски желания. И смея да кажа, че съм щастлив от това, което сме постигнали през всичките тези години. Впрегнахме себе си и нашите близки за правилното отглеждане на детето си. То има нужда от нас 24 часа всеки ден", обяснява още бащата.

На три-четири месеца той ходи до Румъния да закупи за Иванчо животоподдържащи лекарства, изписани със специална рецепта. Причината да пътува до северната ни съседка е, че медикаментите ги има там и са по-евтини.

300 лева получава семейството от Агенция "Социално подпомагане" за Иванчо. Държавата предоставя безплатно и един медикамент за неговото лечение. Един път годишно той получава и 280 лева за ортопедични обувки, както и 300 лева за балнеосанаториум.

При кандидатстване към Фонда за социална закрила получават еднократно годишно и 500 лева или 1000 лева.

В други страни семействата на болни деца получават от държавата от 3 000 до 5000 евро месечно, уверява родителят.

"Те са психически спокойни, че могат да оцелеят. А аз всеки ден започвам да мисля, как ще уредя следващия ден. Защото освен физически грижи за това дете, трябват и психически грижи за самите родители", допълва още д-р Василев.

Той е изключително благодарен на благотворителните инициативи на учениците на две гимназии в града в навечерието на Коледа. От благотворителния концерт на децата от Езикова гимназия семейството получи 2 202 лева, а от базара в Хуманитарна - 324 лева.

20 000 са семействата у нас, които имат деца от 0 до 18 години с неврологична патология. А на 1000 живородени бебета от 3 до 5 се раждат с увреждания.

Водещи

Най-четени