Родители винят Спешна помощ за смъртта на бебето им 28.12 | 17:30

Според Здравното министерство обаче екипът е действал бързо и няма никаква вина

От Диана Цветкова

11-месечно бебе е починало дни преди Коледа, а родителите му обвиниха Спешна помощ за фатално забавяне, довело до смъртта му.

Родителите на малкия Венелин се оплакаха пред bTV, че са чакали близо час линейка, която да окаже помощ на болното им дете.

Според тях в 4,00 часа сутринта на 21 декември бебето, което било настинало, е започнало да диша тежко и те повикали Спешна помощ, но лекарският екип се забавил фатално.

Случаят предизвика реакцията на Министерството на здравеопазването, откъдето са категорични, че не е имало забавяне на екипа. Министър Десислава Атанасова разпореди спешна проверка, според която сигналът за болното дете е получен в Центъра за спешна медицинска помощ в София в 4,38 часа на 21 декември, а не в 4,00 часа.

В 4,39 ч. екип с педиатър е тръгнал към адреса в ж.к. "Захарна фабрика". В 4,50 ч. екипът е бил на адреса, където лекарите са констатирали белези на вече настъпила смърт, се посочва в съобщение на ведомството.

Според първоначалните данни пристигналите лекари са установили липса на реакция на зениците, липса на пулс, сърдечна и дихателна дейност на бебето.

Няма забавяне в изпълнението на спешното повикване – от момента на подаване на сигнала до пристигането на екипа на място са изминали 12 минути, посочват от МЗ.

Проверката е констатирала също, че са спазени всички изисквания на стандарта за оказване на спешна медицинска помощ, лекарите са реагирали бързо и професионално, но детето е починало преди пристигането на екипа.

По информация на bTV аутопсията на бебето до момента сочи, че то не е било лекувано. Очаква се да излязат последните резултати от изследванията на 11-месечното момченце.

Водещи

Най-четени