Русе и Ловеч с нови АГ комплекси 21.01 | 07:24

Новото акушеро-гинекологично отделение в Русе струва 8,5 млн. лв., а в Ловеч - 243 хил. лева

От Север.бг

От днес - 21 януари, болниците в Русе и Ловеч ще са с нови акушеро-гинекологични отделения. Официално ще бъдат открити новите АГ комплекси в двата областни града.

Директорът на Многопрофилната болница за активнo лечение в Русе припомня, че идеята за изграждането му датира още от 1999 година, но първата сума за проектиране е била получена едва през 2004-та. Още на следващата година обаче Министерството на здравеопазването обявява, че няма достатъчно средства за изграждането на този комплекс и строежът е временно замразен.

Така, строителството започва едва през 2006 година, като продължава до 2011-а, защото е прекъсвано временно за няколко пъти. През миналата година правителството отпуска 3 милиона лева, което позволява на ръководството на болницата да завърши окончателно строежа и частично да оборудва АГ комплекса.

Общата стойност на обекта е 8,5 милиона лева, като всички помещения, битови и медицински, са покрити със специална винилова настилка, която има антимикробна устойчивост. Стените на родилните и операционните зали са покрит със стъклени плочи, които излъчват сребърни йони.

По този начин се гарантира стерилността на помещенията, без да се налага използването на допълнителни препарати. За пациентките са създадени и отлични битови условия. Всички стаи са оборудвани с легло, шкаф, гардероб и телевизор.

На всеки от етажите има ВИП стаи със собствен санитарен възел. В родилното отделение на АГ комплекса има 35 легла, "Гинекология"- та е с 20 легла плюс седем интензивни, а отделението "Патологична бременност" има 18 легла.

"Неонатология"-та пък предлага изключително добри възможности за отглеждането на всички новородени, като акцентът пада върху интензивния сектор, където ще бъдат обгрижвани деца в тежко състояние или след преждевременно раждане и с ниско телесно тегло. Планирано е и оборудването на специално помещение, в което да бъдат отглеждани недоносените бебета до изписването им.

Вложените средства за ремонта на Многопрофилната болница за активно лечение в Ловеч пък са над 243 хиляди лева. От тях 155 хиляди са предоставени от Министерството на здравеопазването, 55 хиляди лева са собствени средства на болницата, съобщи директорът д-р Тихомир Бенев.

Община Ловеч е купила нова медицинска апаратура за 33 хиляди лева. Отделението ще разполага с нова операционна зала, стаите за бъдещите майки са с по две легла със самостоятелен санитарен възел.

За намаляване на разходите и за подобряване на качеството на лечение на жените, страдащи от гинекологични заболявания, на етажа на ремонтираното отделение е преместен и секторът "Гинекология".

Водещи

Най-четени