Руснаците създадоха лек за цироза 03.09 | 17:55

Това е една от болестите, които мъчат нацията

От Лазар Тодоров

Руснаци успяха да открият лек не за каквото и да е, а за една от най-смъртоносните болести в страната - цироза на черния дроб. Учени от федерацията създадоха по изкуствен начин черен дроб, който възможно най-много наподобява човешкия. Биоизкуственият орган е създаден на клетъчна основа. 

резултата на трансплантацията на практика напълно са възстановени функциите на повредения черен дроб" съобщават учени от руската държавна лаборатория.

Новият орган е създаден въз основа на костния мозък, черния дроб и специални матрици - материали, които помагат за възстановяване на тъканите в човешкото тяло. Той е създаден с помощта на клетъчно инженерство. Методът води до регенерация на клетките.

Експерименти за тестването му са правени върху лабораторни животни и дори върху една котка. Животните страдали от остра чернодробна недостатъчност. До една година 50% от животните в контролната група починали, а тези, на които им били присадени новите клетки - спасени. 

Според руски учени чернодробната недостатъчност е основната причина болести като цирозата и вирусният хепатит да са седмата основна причина за инвалидност в страната, допълва ИТАР-ТАСС. 

Водещи

Най-четени