Ръцете „говорят“ 04.10 | 16:08

Пурпурният цвят по краищата на пръстите е признак за проблеми с храносмилането

От Мирела Миладинова

Вечно студени и потни длани, треперещи ръце, твърде бледи нокти... Тези и редица други външни промени може да се окажат симптоми на различни заболявания, става ясно от материал на FitWell.bg.

От сайта подчертават, че е важно да се "вслушваме" в подобни признаци и при всички положения, ако забележим трайни промени, да се консултираме с лекар.

На какво по-конкретно можем обръщаме внимание?

Температурни изменения

Влажните ръце са характерни са хиперфункция на щитовидната жлеза, а сухите – за хипофункция на този орган. В такива случаи е добре да се изследват храносмилателната система и кръвта.

Студените горни крайници обикновено се свързват с нарушения на периферното кръвообращение и алармират за липса на витамин В3 (ниацин). Противоположното явление – горещи длани, е признак за затруднения, които черният дроб изпитва в процеса на детоксикация.

Ако кожата на ръцете се "бели" на малки люспички, организмът най-вероятно страда от недостиг на витамини А и D. При значително по-големи люспи обаче, консултацията с дерматолог е задължителна.

Неприятни сърбежи по страничната част на показалеца? Това може да предупреждава за проблеми с дебелото черво.

Цветови изменения

Пурпурният цвят по краищата на пръстите обикновено е признак за проблеми с храносмилателната система.

При жълтеникав оттенък и нетипични зачервявания по кожата е важно да се изследват черния дроб и жлъчката. Възможно е в тези органи да протича възпалителен процес.

Кафявите петънца по горната част на ръцете не се свързват само с напреднала възраст. Те също подсказват за възможни проблеми с жлъчката.

Сивата, със зеленикав нюанс, кожа говори за проблеми с бъбреците. Най-често този цвят се появява при бъбречна недостатъчност.

Нашарената от няколко цвята кожа обикновено е реакция към голямо натрупване на токсини в организма.

От друга страна, бледата, до бяло, кожа може да подсказва за два проблема: анемия, свързана с дефицит на желязо или нарушения в дихателната система. При подобно явление е препоръчително да се направи пълна кръвна картина.

Бледата кожа, със син оттенък (особено по ноктите, но и по носа и устните), е сигнал за сърдечносъдови нарушения.

"Мраморните рисунки" по дланите са белег за отслабване на стените на кръвоносните съдове и за образуването на подкожни хематоми. По този начин се проявява вегетативно-съдовата дистония. Е, симптомите ѝ далеч не са опасни, а само леко неприятни.

Периодично изтръпване на кутретата и на палците, неправилна форма на ставите и гънки, тип бръчки, върху краищата на пръстите отново могат да са белег за потенциални заболявания.

Естествено, трябва да се има предвид, че при подобни изменения причината все пак може да не е свързана непременно с нарушение на здравето ни. Възможно е да става въпрос просто за временен хормонален дисбаланс или рязка промяна в климата. Съветът на специалист е наложителен, когато изключението се превърне по-скоро в постоянно състояние на ръцете.

Ако този материал ви е бил полезен, препоръчваме ви още:

Рецепта за дълъг живот

Закони на красивата кожа

Ти си това, което ядеш

Най-четени