С 11,5 млн. лв. ремонтират онкоболниците в София и Варна 20.04 | 11:00

С близо 2000 души ще се увеличи броят на лекуващите в СБАЛ по Онкология ЕАД, гр. София след предвидената реконструкция

От Ивелина Георгиева

С близо 2000 души ще се увеличи броят на лекуващите в СБАЛ по Онкология ЕАД, гр. София след предвидената реконструкция и ремонт на болницата.

Това каза инж. Стойка Каскова, национален координатор на Средносрочната рамкова инвестиционна програма към Министерството на здравеопазването (МЗ) по време на отварянето на офертите на участници в процедурата за извършване на строително-монтажни работи на СБАЛ по Онкология ЕАД, гр. София и  УМБАЛ "Св. Марина" ЕАД – Варна”.

В онкологичната болница във Варна очакванията на МЗ след провеждането на поръчката е да могат да се обслужват по 3000 пациента годишно.

Във Варна ще бъде реконструирана стара сграда, която ще се трансформира в нов модерен център. Така ще се осигури лечението на пациентите, живеещи в Североизточния регион, съобщи Каскова.

Същността на строителните дейности на двете болници е огромна и уникална по своя мащаб. Досега не са правени такива центрове на територията на България, изтъкна националната координаторка. Основно перо и е доставката на медицинска апаратура от висок клас.

Ориентировъчната стойност на обществената поръчка за двете онкологични болници е 11,5 млн. лв. Поръчката се прави по Средносрочната рамковата инвестиционна програма към МЗ, чиято общата стойност 148 млн. лв., а финансирането й се осигурява от ЕС и държавния бюджет. 11 оферти, които са подадени до момента, бяха отворени днеска в здравното министерство.

МЗ е назначило комисия с председател Кирил Кирилов, директор на Дирекция "Управление на собствеността и търговските дружества" в МЗ.

Водещи

Най-четени