С безкръвна операция спасяват слуха 19.12 | 14:51

От Елена Коцева

Уникална безкръвна операция с лазер, която спасява слуха, беше демонстрирана в Първа градска болница.

На семинар за представяне на новостите в общинското здравеопазване проф. Веселин Павлов - един от най-изтъкнатите наши специалисти по УНГ, показа как с помощта на лазерна апаратура могат да бъдат отстранени склеротичните промени в слуховия апарат и пациентът да възвърне способността си да чува.

Първа градска болница поддържа денонощно и спешен екип по уши, нос, гърло, за да помага с тази апаратура на повече пациенти.

Клиниката по УНГ на Първа градска болница е и единственото здравно заведение у нас, което разполага с уникални апарати за лечение на уши, нос и гърло, някои от тях единствени в Югоизточна Европа.

По отношение на апаратурата лекарите обясняват, че тя е една поливалентна апаратура, която може да се използва, както за операции в ухото, така и на ларинкса, фаринкса и носа.

Хирургът работи с лазер без консумативи. Той прониква в ушния канал, прави малък разрез на мембраната на тъпанчето, обръща я, за да достигне до склеротичните плаки, обхванали слуховия апарат - чукчето, наковалнята и стремето.

Плаките блокират тяхната работа и звукът не стига до вътрешното ухо. Благодарение на фината апаратура и умението на професора при операцията се запазва този тънък нерв, който обичайно бива пожертван при подобни интервенции. Това е много важно, защото срязването на този нерв променя вкуса в устата на пациента.

Водещи

Най-четени