С какво се хранят децата ни? 28.09 | 16:19

Агенцията по безопасност на храните констатира нарушения в училищните лавки

От Цанка Донкова

Храната, с която се хранят децата ни все повече се превръща в един от основните проблеми на обществото ни. Именно това, което учениците слагат в устата си определя развитието на организма им и бъдещето им здравословно състояние.

Оказва се обаче, че в менюто на малчуганите присъстват вредни храни, съдържащи много Е-та, сокове с подсладители и сандвичи с изтекъл срок на годност. Това констатира в Пловдив проверка на инспекторите от Агенцията по безопасност на храните, съобщава Нова телевизия.

Училищната лавка в една от гимназиите в центъра на Пловдив – "Паисий Хиленадрски”. Предлага замразени пици, внесени от Румъния, опасни за децата.

"Съдържат доста Е-та, антиоксиданти, подобрители, консерванти, оцветители, което е не допустимо. Това всичко ще бъде описано в констативния протокол с акт за забрана и протокол за отговорно пазене, ще бъде съответно поставено под забрана”, обясни д-р Мария Бочукова от Агенцията по безопасност на храните.

В следващото училище инспекторите щателно проверяват какво съдържат сандвичите и откриват, че срокът на годност на част от тестените закуски изтича. Това всъщност е и най-честото нарушение, с което се сблъскват.

"Защото в повечето случаи те са така бързоразвалящи се, говорим за тестени закуски и подобни на тях. Те са в рамките на часове да кажем 24-36 часа и понякога са случва да констатираме такива с изтекъл срок на годност, което е недопустимо”, добавя д-р Мария Бочукова от Агенцията по безопасност на храните.

Друг проблем са сандвичите, в които има колбас или кашкавал, което изисква хладилно съхранение, не се съхраняват в хладилно съоръжение, а на обикновени витрини при стайна температура.

Според част от собствениците има несправедливост в Закона за здравословното хранене, защото под прицела на наредбите не попадат същинските нарушители.

"Не трябва да се продава чипс. Не трябва да се продават вафли. Не трябва да се продават такива храни, които са забранени, а буквално на 10 метра от самия вход на училището се продава всичко, което е забранено по Наредба 37, което е недобре обмислено като закон”, твърди Станимир Чолаков, собственик на павилион.

За да затегне контролът в училищните лавки и столове, от Агенцията по безопасност по храните посочват, че проверките тази година ще са ежеседмични.

Водещи

Най-четени