СЗО се нуждае от 122 млн. долара за борба със зика 17.06 | 22:50

Епидемията тръгна от Бразилия и засегна над 60 държави

От iNews.bg

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че се нуждае от 122 млн. долара, за да финансира 18-месечна програма за борба с вируса зика, която ще се фокусира върху жените в детеродна възраст, предаде АФП.

Наскоро вирусът беше свързан с малформации при раждането на деца. Те се изразяват в т. нар. микроцефалия, която води до намален размер на бебешките глави и неврологични затруднения като синдрома на Гилен-Баре. Преди последният бум на вируса се предполагаше, че зика предизвиква единствено подобни на грип симптоми.

Сегашната епидемия засегна над 60 държави. Най-тежки са последиците в Бразилия, която трябва да е домакин на тазгодишните Олимпийски игри след по-малко от два месеца.

Според генералният директор на СЗО Маргарет Чан новият план на организацията отразява увеличения обем информация, с която учените вече разполагат.

Нуждите на СЗО за борба с болестта нараснаха значително в сравнение с финансирането на първия план, който беше на стойност 56 млн. долара. Той беше обявен през февруари, когато само 23 държави бяха засегнати от зика.  

Водещи

Най-четени