Само 12 екипа от Спешна помощ обслужват столицата 04.12 | 14:41

Всеки трети българин е прибягвал до Бърза помощ през миналата година

От Цанка Донкова

"Само 12 екипа работят в двумилионна София и околността по спешни сигнали от пациенти", това заяви зам.-директорът на спешната помощ Светла Богданова в ефира на БНТ.

Свободните места в спешната помощ само в столицата са 95. Проблемът идва от много малкото специалисти, които решават да започнат кариерата си именно там. Главната причина за липсата на интерес е ниското им заплащане.

Макар че заплатите бяха увеличени, персоналът за линейките е малко. Над 5% е незаетият щат в спешната помощ в цялата страна, а лекарите признават, че са необходими спешни оздравителни мерки.

Така недостатъчното екипи налагат поемане на отговорността от диспечерите, които използват личната си преценка кой сигнал е неотложен и кой – не.

"Ако ние разполагахме с 40 екипа, ни най-малко не се налага да извършваме подбор. Просто един след друг при дадения адрес се изпраща", обясни Богданова.

Годишният доклад за състоянието на здравето на българите обаче сочи, че един от всеки трима българи е ползвал Спешна помощ през миналата година. Половината от случаите са свързани с оказване на помощ на пациенти, които по принцип е трябвало да бъдат поети от лечебни заведения за спешна помощ и специализирана извънболнична помощ.

От Спешна помощ обаче припомнят, че всеки, който подава сигнал, трябва да разполага с точни координати на инцидента, за да се избегне забавянето на екипите.

Водещи

Най-четени