Само с една инжекция сме до две трети по-слаби 03.10 | 20:42

Резултатите показали, че една доза понижава холестерола с до 57 %

От Лазар Тодоров

Вече е тествана еднократна инжекция, която понижава нивата на "лошия" холестерол с близо две трети, пише в. Daily express, позовавайки се на публикация в сп. Lanset. Новият подход, който беше успешно тестван с пациенти, може да стане революция при лечението на сърдечносъдови болести и инсулт и да бъде в полза за спасяването на милиони човешки животи.

Инжекцията е разработена от фармацевтичната компания "Alnylam Pharmaceuticals" и може да се прилага и като алтернатива на един на всеки петима пациенти, които не могат да приемат статини. Това е настоящия златен стандарт сред медикаментите които понижават холестерола.

Инжекцията е тествана върху 32-ма здрави доброволци във възрастова граница между 18 и 65 години с леко до умерено повишени нива на "лошия" холестерол. Резултатите показали, че една доза е достатъчна, за да понижи повишените нива с до 57%.

Новият метод е още по-обещаващ, защото може да се прилага в комбинация със статини за постигане на още по-голям ефект.

"Хората с много висок холестерол са застрашени от инфаркт. Този нов подход дава и надежда за пациентите с резистентност към статини. Резултатите от настоящото изследване са много обещаващи и потвърждават, че чрез блокирането на определени протеини нивата на "лошия" холестерол могат да бъдат намалени съществено", казва проф. Питър Вайсберг от Британската фондация за сърдечни заболявания.

Статините отдавна са възхвалявани като чудотворни хапчета, с които много лесно се понижават нивата на опасните мазнини в кръвта, предизвикващи запушване на артериите. Много хора, които ги приемат всекидневно, се налага да ги спрат заради сериозни странични ефекти, например мускулни болки и се стига чак до сериозни белодробни проблеми. Един на петима пациенти не установяват ефекта от статините, тъй като те не понижават холестерола до безопасни нива, което означава, че за тях рискът от внезапна смърт от инфаркт или инсулт все още ги грози, припомнят специалистите.

Водещи

Най-четени