Самоубийствата и финансовата криза - скачени съдове 09.07 | 17:36

Финансовата криза почти сигурно е причина за увеличаването на самоубийствата в Европа

От Андриян Георгиев

Финансовата криза почти сигурно е довела до увеличаването на самоубийствата в Европа, твърдят здравни експерти.

Изследване на американски и британски изследователи е установило нарастване на самоубийствата, регистрирани сред хората в работоспособна възраст от 2007 до 2009 г. в девет от десетте страни, които са проучвани, съобщава БиБиСи.

Нарастването варира между 5 и 17% за хората под 65-годишна възраст, което увеличение идва след период на спадащи нива на самоубийствата, съобщава The Lancet.

Изследователите твърдят, че инвестирането в социалните системи е ключът към запазването на ниски нива на самоубийствата.

Изследователският екип е използвал данни от Световната здравна организация, за да сравни нивата на самоубийствата в 10 страни, включително и Великобритания.

През периода, в който е протекло изследването, е имало нарастване на безработицата с една трета.

Само в Австрия нивата на самоубийствата са се понижили. Този факт се обяснява с това, че Австрия по-слабо е била ударена от финансовата криза в сравнение с другите страни.

От страните, в които нивата на самоубийствата са се увеличили, най-добро е положението във Финландия, докато Гърция записва най-лошият резултат. Във Великобритания самоубийствата нарастват с 10%, или 6,75 самоубийства на 100 хил. души.

Д-р Дейвид Стъклър, един от изследователите, посочва: "Имаше пълен обрат. Самоубийствата спадаха преди рецесията и след като тя започна, те започнаха да нарастват в почти всички европейски страни, които са попаднали в изследването. Почти сигурно тези повишения са свързани с финансовата криза".

Той добави, че е възможно да има и други здравни последици за хората от икономическите проблеми, тъй като такива нива на сърдечни и ракови заболявания не са виждани от много години.

Обаче изследователите са установили също, че смъртните случаи по пътищата спадат през периода – тенденция, която се приписва на спада в използването на превозни средства, което се забелязва през трудни икономически времена.

БиБиСи коментира, че докладът на учените идва след разследването на БиБиСи, проведено по-рано тази година, което е разкрило, че има нарастване на употребата на антидепресанти по време на икономическата криза.

Рецептите за лекарства като Prozac са нараснали с повече от 40% в последните четири години, като джипитата посочват, че все повече хора с финансови проблеми ходят при тях.

Анди Бел, който е заместник изпълнителен директор на Центъра за психическо здраве, коментира: "Знаем, че безработицата и страхът от безработица са главните фактори за лошото психическо здраве.

Това изследване показва, колко важно е да се отнасяме към психическото здраве на хората (не само на безработните, но също и на тези, които имат работа, но се страхуват да я загубят) като въпрос с важно обществено значение. 

Водещи

Най-четени