Световен ден срещу детския труд 12.06 | 09:07

Според последните данни, в глобален мащаб, 115 млн. деца участват в опасен труд, който може да увреди тяхното здраве, безопасност или морал

От Кремена Бедерева

Световният ден срещу детския труд ще бъде отбелязан днес - 12 юни, съобщиха от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда".

По инициатива на Международната организация по труда (МОТ) денят ще бъде отбелязан за десета поредна година под мотото "Внимание! Деца работят опасно! Прекратете детския труд!".

Според последните данни на МОТ в глобален мащаб, 115 млн. деца участват в опасен труд, който може да увреди тяхното здраве, безопасност или морал.

Опасният труд е сред най-тежките форми на детски труд, които международната общност е набелязала да бъдат премахнати до 2016 г., посочват от Главната инспекция по труда.

През 2010 година инспекцията е издала 1 834 разрешения за наемане на работа на непълнолетни лица, от които 100 са разрешения за работа на деца под 16 години и 1 734 за лица от 16 до 18 години. През първите пет месеца на 2011 г. са дадени 186 разрешения при поискани 201.

Най-голям брой непълнолетни се наемат на работа в икономически дейности "Търговия на дребно", "Хотелиерство" и "Ресторантьорство", добавят от Главна инспекция по труда.

 

 

Водещи

Най-четени