Седем болници получават 30 млн. лева за реконструкция и оборудване 09.12 | 09:37

Парите са по схема на ОП "Регионално развитие"

От Кремена Бедерева

Седем болници ще бъдат финансирани с над 30 млн. лв. от Оперативна програма "Регионално развитие", съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ за болничните заведения е в размер на малко над 30 млн. лева. 

Парите се отпускат по Компонент 1 "Болници за активно лечение с възможност да предлагат услуги за долекуване" по схемата "Подкрепа за реконструкция/обновяване и оборудване на общински лечебни заведения в общини, извън градските агломерационни ареали”, става ясно от съобщението. 

От министерството изпращат и списък с болничните заведения и конкретните програми, които ще получат финансиране. Сред тях например е болницата в Бяла, област Русе, която ще получи 4,4 млн. лева за медицинска техника и мерки за енергийна ефективност.

За реконструкция и обновяване на болницата в Омуртаг ще отидат 4,44 млн. лева, а болница "Проф. д-р Ал. Герчев" в Етрополе ще получи 4,24 млн. лева за обновяване на сградата и нова техника.

Останалите болници, чиито проекти за преустройство и оборудване, са одобрени, са "МБАЛ - Свиленград", която получава 4,15 млн. лева, "Д-р Ангел Пешев" в Тетевен (3,99 млн. лева) и "МБАЛ - Тутракан" (4,3 млн. лева).

Болницата в Разлог пък ще получи 4,45 млн. лева за повишаване на диагностично-лечебния капацитет и подобряване на възможностите за долекуване и продължително лечение.

Най-четени