Седми българин с коронавирус – 62-годишна жена, настанена е във ВМА 11.03 | 19:48

Тя се чувства добре, медик е, последният месец и половина е била в Англия и Испания

От iNews.bg

Седмият заразен с коронавирус у нас е медицинско лице. Жената се чувства добре. Това заяви на редовния си брифинг генерал-майор Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и Националния оперативен щаб, цитиран от БГНЕС.

"Днес се потвърди седмият случай на заразен с коронавирус. Това е 62-годишна жена, наша колежка, която не е контактувала в България с нито един пациент", посочи проф. Мутафчийски.

"Последното й посещение на работното й място е на 22 февруари. След това тя е посетила два конгреса – един в Англия и един в Испания. Завърнала се е преди няколко дни в България със симптоми на грип. Жената не е в особено тежко състояние.

Постъпила е в Инфекциозната клиника на ВМА”, каза още той и добави, че нейната диагноза е потвърдена в две лаборатории още днес. "Това ни дава основание да твърдим, че тя е положителна за коронавирус", заяви проф. Мутафчийски. Той обясни, че още с постъпването й са издирени контактни лица. Те ще бъдат поставени под карантина от столичната РЗИ.

Пет проби от Стара Загора за коронавирус са отрицателни. "Към днешния момент във ВМА лабораторията са заложени 40 проби. Едната от тях е положителна, две са съмнителни и подлежат на потвърждаване в утрешния ден, останалите са отрицателни. В националната лаборатория са заложени 54 проби, една е положителна. Всъщност положителната проба, за която говорим е на едно и също лице. Във Варна има 18 проби, които ще бъдат готови към 20.00 часа", заяви директорът на ВМА.

Проф. Мутафчийски изказа съболезнование на близките на починалата 66-годишна жена. Той заяви, че лекарите в "Пирогов" продължават да се борят за живота на нейния съпруг, който е на 74 години. "Усилията на нашите колеги от "Пирогов" не са се увенчали с успех, въпреки положените усилия. Състоянието на нейния съпруг е също влошаващо се, но той все още не е интубиран, а е с маска за подаване на кислород", каза началникът на ВМА.

Водещи

Най-четени