Сексът - полезен или вреден за спортистите? 07.08 | 14:57

Митът, че състезателите трябва да се въздържат преди състезание, отива в миналото

От Кремена Бедерева

Около 150 000 презерватива бяха раздадени в Олимпийското село в Лондон преди старта на Олимпиада 2012, за да се гарантира, че престоят на атлетите в британската столица ще протече безопасно за тях самите.

Но няма как да разберем дали спортистите ще се възползват от кондомите или ще разчитат на старото правило да не правят секс преди състезание. Още гърците са смятали, че не е никак препоръчително спортистите да се отдават на нежни ласки, ако им предстоят важни игри, особено като тези, които в момента наблюдаваме в Лондон. Древните не си позволявали креватни волности, тъй като вярвали, че сексът преди състезание намалява физическата сила, като дори води до агресивност.

И в днешно време много треньори, спортисти и въобще – хората, занимаващи се със спорт, не практикуват никакви интимни упражнения преди участие. Не е тайна, че се въздържат от секс дори със седмици. Може би, всеки си спомнят "целомъдрието", на което бяха подложени германците по време на Световното първенство по футбол през 1996 г. Големият Мохамед Али призна, че се е въздържал от секс със седмици, преди решителна битка.

Сега пък учените успокояват атлетите и заявяват категорично своето несъгласие с елините, като уверяват, че сексът никак не пречи на спортните постижения.

Екип от университета Мак Гил в Канада има радостна новина за състезателите – те припомнят, че няма изследване, направено досега, което да е установило, че сексът намалява физическата активност или пък издържливостта на атлетите, пише британското издание Daily Mail.

Според автора на проучването проф. Иън Шриер направените от учените тестове не доказват вредата от секса. "Когато се тестват хора в лабораторни условия, ние учените проучваме тяхната производителност, но не вземаме предвид конкуренцията, психологичните фактори, които заемат много важна роля", обяснява експертът.

Тези, които твърдят, че се намалява производителността, ако преди състезание един спортист прави секс, обикновено имат предвид, че сексът малко или много разсейва хората и сваля напрежението. Но няма проучвания, които да са доказали научно това, категоричен е проф. Шриер.

В едно от проучванията 14 женени мъже - бивши атлети, са били тествани сутрин след секс и след 6 дни въздържание. Оказало се, че нито мускулите, нито издържливостта им са били повлияни от факта, че са правили секс.

Учени от Колорадо пък тествали 10 женени мъже, на възраст от 18 до 45 г. Резултатите отново показали, че сексът не пречи и по никакъв начин не влияе на баланса, времето за реакция или силата и енергията им.

Напротив - даже някои учени твърдят, че сексът преди състезание е дори здравословен за спортистите. Е, стига да не прекаляват, защото ако се отдадат на нощни забавления повече от нормалното и се развихрят в леглото цяла нощ, има вероятност на следващия ден да са недоспали и разсеяни.

Водещи

Най-четени