Синтетичната дрога завладя сърцата на младите хора 20.05 | 22:00

В Източна Европа са най-популярни метамфетамините

От iNews.bg

Всяка една област от нашия живот си има своите модни тенденции, така е  и на наркопазара. Според последния доклад на ООН добре познатите нелегални наркотици отиват в миналото благодарение на синтетичната дрога. Все по-голяма популярност добиват така наречените "легални наркотици", които са с леко променена формула, което ги вади от списъка със забранени субстанции. Те обаче реално имат същия ефект като забранените наркотици. 

От Обединените нации информират, че все повече нови психоактивни субстанции привличат интереса на потребителите. Те успяват да изместят от господстващото място на пазара амфетамините като екстази и метамфетамин. По принцип те се използват значително по-често от кокаина, хероина и опиума. 

В доклада се отбелязва, че "откриването" на нови стимуланти и субстанции е толкова скоростен процес, че органите на реда не успяват да реагират адекватно и да спрат трафикирането им. 

Безпрецедентния растеж на "легалните наркотици" е довел до появата на  348 нови типа синтетична дрога в 90 страни, намиращи се във всички краища на света. Само през последната година са се появили 100 нови видове субстанции.  

От ООН подчертават, че съвсем логични синтетичните наркотици набират все повече популярност сред младите хора.  

Според последните данни, които са от 2011 г. в Европа  близо 5 % от представителите на възрастовата група от 15 до 24 години се пробвали нова субстанция, която има подобен ефект като този на обявените за незаконни наркотици. Това означава, че близо 3 млн. души са експериментирали с нещо ново, предлагано на този пазар. Най - висок е процентът им в Ирландия – над 16 на сто, Полша – 9%, Латвия – 8,8%.  

Анализаторите смятат, че от 2011 г. насам броят на младите, изпробвали  такива субстанции, е скочил значително. 

Също така в текста се отбелязва, че в Източна Европа и Прибалтика употребата на амфетамините залязва за сметка на метамфетамините. 

От ООН предупреждават, че почти навсякъде по Земното кълбо са продават "хапчета", които уж са екстази и метамфетамините, но съдържат и други химически съставки, които представляват голяма заплаха за общественото здраве. 

Водещи

Най-четени