Скандално и жалко! 16 евро за лечение? 05.02 | 08:19

Неравенство при грижите за раковоболните в Европа

От Теодора Кокаланова

България отделя средно само по 16 евро на човек за лечение на рак, отбеляза евродепутатът и лидер на НДСВ д-р Антония Първанова на церемония по подписването на Пакт за защита на правата на онкологично болните пациенти в Европейския парламент в Страсбург.

В Европа през 2012 г. 3.45 милиона души са били диагностицирани с рак. 1,75 милиона са смъртните случаи. Това прави по три смъртни случая всяка минута.

В 28 от 53- те европейски страни, ракът е изместил сърдечно-съдовите заболявания, като водеща причина за преждевременна смърт. Когато към това се прибави застаряването на населението означава, че при липса на ефективни стратегии за превенция и лечение, един човек ще умира на всеки 10 секунди.

Д-р Антония Първанова очерта проблема с неравенството при грижите за раковоболните в Европа. Най-новите данни показват значително по-ниска преживяемост на раковоболните пациенти в страните от Източна Европа.

В рамките на съюза разходите за здравни грижи, свързани с рак са в размер на 102 евро на глава от населението. Нашата страна е една от страните с най-ниска сума. Тя отделя средно по 16 евро на човек. За сравнение в Люксембург сумата е 184 евро.

Черната статистика показва, че коварната болест е струвала на Европeйския съюз 126 милиарда евро през 2009 г., като от тях 40% са разходи за здравна помощ. Най-високи са разходите за борба с рака на белия дроб - 15 % от общите разходи, следван от рака на гърдата - 12% и рак на простатата 7%.

Икономическата тежест на борбата с рака вече е около 1 трилион евро в световен мащаб, което го превръща в болест номер едно по отношение на разходите на световната икономика.

Ракът се сочи като основен пример за увеличаване на различията между страните в Европа. Забелязват сe значителните разлики в смъртността от онкозаболявания в рамките на Европeйския съюз, което отразява неравнопоставеността в достъпа до оптимална грижа срещу рака между различните национални системи на здравеопазванe, смята д-р Първанова.

По думите й Европа има нужда от политическо партньорство в борбата за осигуряване на по-качествени грижи за европейските пациенти с рак.

Въпросът за осигуряването на подходящи услуги за хората, преживели рак и посрещането на предизвикателствата на застаряването на населението в Европа трябва да бъдат поставени на водещо място, за да се постигане ефективна промяна, категорична бе тя.

Водещи

Най-четени