Скандалът с бонусите бил виновен за липсата на пари в кръвните центрове 24.10 | 16:21

Десислава Атанасова увери, че се полагат всички усилия за увеличение на заплатите

От Елена Кирилова

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова оправда тежката ситуация в кръвните центрове в страната със скандала с огромните чиновнически бонуси, който се разрази в началото на годината. След като стана ясно, че висши чиновници са "припечелвали" десетки хиляди под формата на допълнително материално стимулиране, правителството промени Закона за държавния служител в опит да ограничи получаването на подобни суми.

"Напрежението в кръвните центрове нараства и се породи от факта, че с промяна в Закона за държавния служител, бяха направени промени в Закона за кръвта и кръвните продукти", обясни Атанасова, цитирана от агенция "Фокус".

По думите ѝ с тези промени вече не могат да се дават допълнителни възнаграждения на работещите във второстепенните разпоредители с бюджетни кредити към Министерството на здравеопазването.

Ето защо от 1 юли служителите в кръвните центрове не могат да си раздават 40% допълнително материално стимулиране, които в миналото се събираха от допълнителни услуги.

Десислава Атанасова подчерта, че полага всички усилия за увеличение на средствата за възнаграждения в системата на здравеопазването. По думите ѝ през последните пет години няма друг министър, който да е увеличил едновременно възнагражденията в Спешната помощ, в районните центрове по трансфузионна хематология и в държавните психиатрични болници.

"Това са възможностите в момента на бюджета. Законът е един за всички и той така се прилага. Тоест. проблемът не се дължи на ръководството на Министерството на здравеопазването, че ние не искаме да изплатим допълнителни възнаграждения. Те биха могли да направят допълнителни възнаграждения, ако има икономия по щатното разписание, т.е. от незает щат, могат на служителите, които работят, да раздадат допълнително средства”, каза още министърът.

Водещи

Най-четени