Слаб интерес към ваксинацията на бременни срещу коклюш в първия ден от новите мерки 10.05 | 12:30

Според заповедта на здравния министър, мерките ще действат до края на юли и включват безплатна диагностика с PCR тестове в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора

От iNews.bg

Министерството на здравеопазването въведе временни противоепидемични мерки, включващи и препоръчителна имунизация срещу коклюш на бременни жени в 27-36 гестационна седмица.

Според заповедта на здравния министър, мерките ще действат до края на юли и включват безплатна диагностика с PCR тестове в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.

При съобщаване на случай на коклюш, РЗИ ще предписват нужните мерки на болния и контактните му. Изолацията и лечението на заболял продължава до оздравяването му, но не повече от 30 дни, предвиждат правилата. Една от лабораториите за изследване на коклюш е в Плевен. Там се изпращат материали и от РЗИ в Ловеч, Габрово, Русе и Велико Търново.

Трябва да се идва с бланка от личния лекар или лекар специалист. Минава се през епидемиолог и след това се взема секрет, обясни за БНР д-р Ани Кънова от РЗИ - Плевен.

В РЗИ – Плевен е създадена и организация и за имунизация за бременни жени, желаещи да се ваксинират.

"Засега са се обаждали само две жени. Кабинетът работи. Обаждат се, записваме ги. И една жена да се запише, пак ще я обслужим", посочва епидемиологът д-р Стефка Тошева. По думите ѝ, ваксинирайки се, бъдещата майка предпазва новороденото до втория му месец, до началото на редовните имунизации срещу коклюш.

"Могат да бъдат насочени както от АГ специалист, така и от джипито."

"Преди 20 години имаше епидемия от коклюш. Сблъсквали сме се с него, знаем симптомите, знаем как да се справяме, знаем лечението. От въвеждането на редовната ваксинация от ранна детска възраст сме преодолели този проблем. Нямам дете в практиката си с коклюш", казва д-р Анелия Митева, която е сред най-известните детски лекари в Плевен. Педиатърът напомня, че заболяването е най-опасно в най-ранната възраст на детето, когато протича тежко – "за тази възрастова група коклюшът е опасен".

"Паника няма. Ваксинирайте си децата", съветва още педиатърът.

В момента има застой на заболяването, през последния месец са установени шест случая, уточняват от РЗИ – Плевен. Здравната инспекция е публикувала на сайта си информация по темата.

Имунизационен кабинет, в който бременните жени могат да се ваксинират безплатно срещу коклюш, вече функционира и в Регионалната здравна инспекция във Видин. Ваксинацията е препоръчителна и е една от временните мерки, въведени със заповед на министъра на здравеопазването във връзка с епидемичното разпространение на заболяването, обясни директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" д-р Пепа Цветанова.

"Условието е бременните да бъдат с период на бременността между 27 и 36 гестационна седмица, което трябва да бъде документирано. Тоест, когато идват при нас и желаят да бъдат имунизирани срещу коклюш, трябва да представят документ или от личния лекар, или от акушер-гинеколога за периода на бременността. Както при всички ваксини, бременната трябва да бъде здрава, не трябва да е с някаква вирусна инфекция или някакво неразположение. Ваксината се поставя еднократно, тя е безплатна, търговското наименование е "Бустрикс". Съдържанието е имунизация срещу дифтерия, тетанус и коклюш, като коклюш е с намалено антигенно съдържание."

Имунизационният кабинет разполага с достатъчно ваксини, за да отговори на интереса на бъдещите майки. Две жени са се имунизирали още преди празниците, други две са отправили запитвания през последните дни. Кабинетът работи всеки делничен ден от 8:30 до 12:30 часа в сградата на инспекцията.

"По време на бременност е малко по-сложно. Имунитетът е намален, затова старата школа казва, че не трябва да се правят ваксини, но сега явно има промени. Щом е променен имунизационният календар, значи няма риск", коментира акушер-гинекологът с дългогодишна практика д-р Кирил Панов. Той допълва, че сега "имунитетът като цяло е по-слаб и това поставя в риск тези жени".

Най-важно е след раждането да се пази детето, 2-3 месеца да няма контакти, препоръчва д-р Панов.

Две бременни пациентки на личния лекар и педиатър от София д-р Евгени Крайселски са били ваксинирани срещу коклюш.

Той одобрява практиката да има кабинети на РЗИ, в които ще се ваксинират бременни, заради наличността на ваксината.

Навсякъде в страната има деца с отложени и непроведени ваксинации. Причините са най-различни, обясни д-р Крайселски.

"Функцията на личния лекар не е да си гони пациентите с точилката и да казва – елате да ви набода детето", категоричен е той.

Според личния лекар възрастните, които са ваксинирани, са добре защитени.

Водещи

Най-четени