Слагат чипове на лекарствата 07.02 | 07:48

Край на източването на НЗОК чрез медикаменти

От Цанка Донкова

Край на източването на НЗОК чрез медикаменти. Очаква се до 2-3 години да бъде въведена системата GS1, която ще направи това възможно. Специални чипове, подобни на тези в паспортите ще бъдат поставени на лекарствата срещу фалшифициране.

Тази мярка за ограничаване на източването на НЗОК чрез медикаментите е залегнала в Националната здравна стратегия 2014-2020, съобщава в. "Монитор".

"След въвеждането ѝ, което ще стане паралелно с електронните рецепти, ще се знае за всяко едно хапче дали е предоставено на пациента, или някой се е опитал да източи Касата”, обясни проф. Любомир Иванов, който е един от авторите на стратегията.

Четири изисквания са посочени от ЕК в писмото до вицепремиера Зинаида Златанова. В тях се включват ясното и точно финансиране, въвеждането на иновативни технологии в болниците, електронното здравеопазване и мерките, които трябва да се вземат хората да остаряват в добро здраве. Според едно от предложенията, посочени в писмото само с топлоизолации на болниците не може да се постигне високо ниво на здравеопазването.

Според проф. Георги Михайлов, националният консултант по клинична хематология, в стратегията не трябва да влизат онкологичните заболявания, а те трябва да бъдат изведени в отделна програма, като се посочат приоритетите, с който ще се ползват в лечение засегнатите от тях пациенти и финансирането на терапиите им. Българският фармацевтичен съюз пък възнегодува заради липсата на подробно обяснена лекарствената политика в стратегическия период 2014-2020. Като пример за това е фактът, че в целия документ, който с приложението е над 400 страници, думата аптека е спомената само веднъж, и то в раздела за електронното здравеопазване.

Трябва да се създаде Национална аптечна карта, подобно на здравната, която да направи разпределение по райони на аптеките, за да не остават цели селища без лекарства, смятат фармацевти.

Водещи

Най-четени