Сладките напитки - убийци на човечеството 20.03 | 11:48

Годишно 180 хил. души умират от консумацията на захарни напитки

От Елена Кирилова

Около 180 хил. смъртни случая годишно са свързани с консумацията на сладки напитки, сочи ново изследване на Американската асоциация за сърдечни заболявания, цитирано от Huffington Post.

Подсладените напитки, в които влизат газираните, енергийните и плодовите, са сочени за 133 хил. смъртни случая от диабет, 6000 смъртни случая от рак и 44 хил. смъртни случая от сърдечно-съдови заболявания.

Само в САЩ около 25 хил. смъртни случая през 2010 г. са свързани с пиенето на подсладени напитки, твърдят авторите на проучването.

Статистиката е създадена на база на данни от 2010 г., свързани с консумацията на сладки напитки по целия свят.

Резултатите сочат, че различните страни са засегнати по различни начини от сладките напитки. Държавите от Латинска Америка и Карибския басейн имат най-много смъртни случаи (38 хиляди), свързани с диабет, причинен от сладките напитки.

Смъртните случаи, свързани със сърдечни проблеми от потреблението на захарни напитки, са най-разпространени в Централна и Източна Европа - около 11 хил. годишно.

Мексико е страната, в която има най-много фатални случаи заради пиенето на вредни напитки. Там са регистрирани 317 смъртни случая, причинени от захарни напитки, на всеки 1 млн. възрастни.

Страната с най-малко жертви на сладките напитки е Япония. Там са регистрирани 10 смъртни случая на 1 млн. възрастни.

Водещи

Най-четени