След 10 г. няма да има кой да ни лекува 22.05 | 16:08

Българските лекари са на предпоследно място по заплащане в Европа, алармират още от БЛС

От Кремена Бедерева

Българските лекари са на предпоследно място по заплащане в Европа, показват данните на Българския лекарски съюз (БЛС), които бяха оповестени на пресконференция в БТА.

След тях били само колегите им в Румъния. Средната лекарска заплата в България е 380 евро, в Белгия - 6250 евро, във Франция - 4569 евро, в Германия - 3842 евро. Данните са били обявени на международна среща във Варна, където са участвали делегати от всички европейски страни, членове на Европейската федерация на лекарите и на Европейската асоциация на старшите болнични лекари, информира председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.

Делегациите на двете съсловни организации са имали съвместно общо събрание, на което са формулирали искания към правителствата на държавите-членки на ЕС да осигурят непрекъснато финансиране на здравните системи в ЕС, да подобрят медицинската и техническата среда в болниците, да гарантират основната заплата на болничните лекари да е поне два до три пъти по-висока от средната национална заплата.

Двете лекарски европейски организации подкрепят в своя декларация БЛС в позицията му да отстоява правото българските лекари да определят минимална цена на свободната лекарска услуга. Декларацията бе раздадена на журналистите, информира БТА.

От БЛС заявиха, че заради лошото заплащане у нас и заради посегателствата над лекари десетки специалисти заминават зад граница. Средната възраст на емигриращите лекари от Югоизточна към Западна Европа е вече 47 г. - тоест това са и доказани лекари, а не само млади колеги, обявиха от ръководството на БЛС.

За България средната възраст на практикуващите у нас лекари е 50-55 години, а 20% от практикуващите лекари са в пенсионна възраст.

След 10 години, когато това поколение приключи своята работа, няма да има кой да ни лекува, предупреди Райчинов. От началото на годината страната са напуснали 180 лекари, а през миналата година те са били 510 души. Вече се усеща недостиг на кадри в специалностите анестезиолози, патоанатоми, съдебни медици, педиатри, ревматолози, микробиолози и други, посочват от БЛС.

От БЛС се надява още Върховния административен съд (ВАС) да отмени решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), че е неправомерно определянето на минимална цена за частен медицински преглед.

Решението на КЗК е взето по повод на приетата от БЛС на извънреден събор, състоял се на 17 април 2011 г., минимална цена за частен медицински преглед, представляваща 10 процента от минималната работна заплата.

КЗК наложи и санкция 80 000 лв. и постанови прекратяване на нарушението чрез отмяна на решението на БЛС за приемане на минимална цена за лекарски преглед извън случаите, които се заплащат от НЗОК.

Ще обжалваме това решение във ВАС, ще представим там и експертиза, която показва, че това е минимална цена, съобразена с качеството на услугата, и ако ВАС не отмени решението, ще започнем протести, заявяват от ръководството на БЛС.

Цветан Райчинов каза, че налагане на санкция на БЛС означава национализиране на членския внос на членуващите в него лекари, защото БЛС няма други приходи.

Водещи

Най-четени