След 17 г. проучване – многото кафе убива 16.08 | 15:46

Прекалената консумация на кафе – над четири чашки дневно – повишава риска от преждевременна смърт

От Кремена Бедерева

Прекалената консумация на кафе - над четири чашки дневно - повишава риска от преждевременна смърт сред хората на възраст до 55 години.

До този извод са стигнали американски специалисти, изследвали начина на живот на контролна група от над 43 000 души на възраст от 20 до 87 години, съобщават световните информационни агенции.

В анкетата, обхванала периода от 1979 до 1998 година, са участвали 43 727 души, от които 33 900 мъже и 9827 жени. През 17-годишния период са починали 2512 души - 87 на сто мъже и 12 на сто жени.

Учените са установили, че сред хората под 55-годишна възраст, изпивали по повече от 28 чаши кафе на седмица, рискът от преждевременна смърт се е оказал с 50 на сто по-висок, отколкото сред консумиралите тонизиращата напитка в по-ограничено количество.

Учените от Ню Орлиънс отбелязват, че кафето има сложен химичен състав. Съдържащите се в него вещества могат да влияят положително или отрицателно на здравето в зависимост от консумираната доза на напитката. Кафето е с голямо съдържание на антиоксиданти, то стимулира активността на мозъка и помага в борбата с възпалителните процеси, пояснява още БТА.

В същото време напитката повишава кръвното налягане и е с високо съдържание на хомоцистеин - вид протеин, способстващ за развиване на атеросклероза на съдовете. Учените отбелязват, че хората, които пият много кафе, са склонни към тютюнопушене. А с това също може да се обясни рискът от преждевременна смърт.

Водещи

Най-четени