След раждането вкъщи - нова мода - раждане по Skype 26.11 | 11:28

Софиянка роди съвсем сама в дома си, като единственият човек, който й помагал, била американка. Съветвала я по чата

От Кремена Бедерева

България се оказа не особено добро място, на което да се родиш, според класацията на местата, в които е най-добре да се родиш през 2013 г., показа новият списък, съставен от Economist Intelligence Unit. Нашата мила родина се нареди на 61-во място.

Не стига това, ами и повече от 35 000 българки в детеродна възраст биха искали да родят вкъщи, а не в болница, твърдят от сдружение "Родилница".

Темата за раждането в домашни условия се повдигна отново в българското общество след поредния трагичен случай в Бургас, когато при условия на домашно раждане почина бебе.

Повече медици, включително и министър Атанасова, призовават българките да раждат в болници и с помощта на медицински екипи, тъй като това значително намалява риска при раждане и при необходимост могат да се предприемат спешни мерки за спасяване живота на бебето и на майката.

Неправителствените организации обаче смятат, че е въпрос на добра държавна политика на жените, които искат да родят вкъщи, да се предостави на достъп до акушерска помощ.

И ето поредният пример - софиянка роди съвсем сама в дома си, като единственият човек, който й помагал, била американка. Тя й давала съвети по... skype. Това разкрива самата родилка пред вестник "Телеграф”.

Макар лекарите да са категорични, че раждането в домашни условия крие огромни рискове, а само през последните месеци починаха няколко бебета заради усложнения, тази практика набира все повече последователи у нас.

Жената давала съвети на софиянката по skype, направила същото и за поне още 20 българки, пише още вестникът.

Водещи

Най-четени