Сливен - на първо място в страната по донорски ситуации 12.09 | 15:47

Последните две години тук е имало три донорски ситуации

От Кремена Бедерева

Сливен е на първо място в страната по донорски ситуации, във време, когато донорството буквално спря, Сливен проправи нова пътека, посочи днес по време на откриването на Отделението по хемодиализа в МБАЛ "Д-р Иван Селимински" проф. Чавдар Славов, заместник-министър на здравеопазването.

Директорът на болницата д-р Васислав Петров припомни, че Сливен е един от 25-те донорски центъра в страната и съобщи, че последните две години тук е имало три донорски ситуации.

Проф. Чавдар Славов връчи на изпълнителния директор благодарствен адрес от министъра на здравеопазването Таня Андреева към екипа по донорство и неговия координатор в Сливен д-р Николай Иванов. Зам.-министърът припомни, че преди дни, след съгласието на близките й, 42-годишна жена от тук, изпаднала в мозъчна смърт, стана донор на черен дроб и бъбреци, с което спаси три човешки живота.

Д-р Николай Иванов посочи, че лекарите в интензивното отделение в Сливен са готови да реагират бързо при възникване на донорска ситуация, допълва БТА. По думите му през последните години се е повишила координацията от страна на здравното министерство и всички компетентни органи, работи се много бързо и се осигурява както транспорт, така и охрана на извлечените органи, за да могат те да достигнат максималното бързо до нуждаещите се пациенти.

Водещи

Най-четени