Сливен ще има център за лечение на онкологични заболявания 23.11 | 14:38

Проектът трябва да бъде завършен в рамките на 2 години

От Елена Кирилова

Изграждането Диагностичен център за ранна диагностика и лечение на онкологични заболявания в МБАЛ "Д-р Иван Селимински” в Сливен започва от днес (23 ноември), съобщи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, цитирана от БТА.

Проектът ще бъде изпълнен в рамките на 24 месеца. Според директора на лечебното заведение обаче всички дейности ще приключат до юни 2013 г.

Идеята е новият център да обслужва пациенти от Сливенска и Ямболска област, като годишно ще могат да постъпват около 3500 пациенти, които имат новооткрити онкологични заболявания.

Общата стойност на проекта е 7 839 365 лева. 1 мнл. 800 хил. лева ще бъдат отделени за строителство. Останалите пари са предвидени за закупуването на високотехнологична апаратура. В това число влизат ядрено-магнитен резонанс, мамограф, скенер, дигитален рентген, апарат от висок клас с възможности за изследване на туморни маркери и имунологични показатели.

Част от парите ще отидат за саниране на сградата и изграждането на нов асансьор.

Министър Атанасова пък съобщи, че до края на 2012 г. Министерството на здравеопазването смята да отпусне 100 хил. лева на МБАЛ "д-р Иван Селимински” в Сливен. С тази сума ще бъде направен ремонт на акушеро-гинекологичното отделение на болницата.

Водещи

Най-четени