Сложна операция спасява тазобедрената става при изкълчване в детска възраст 15.01 | 14:51

В Бургас извършиха тройна остеотомия на таз

От Деляна Петкова

На 13 януари в МБАЛ "Дева Мария”, Бургас, успешно е била извършена една от най–сложните операции в областта на детската ортопедия – тройна остеотомия на таз, съобщиха от лечебното заведение.

Този метод е оригинална техника на проф. Владимиров и е призната в световната практика. Този тип интервенции до този момента са се извършвали само в Детската клиника на Университетската болница по ортопедия е травматология в Горна баня, София. 

Проф. Владимиров въвежда многобройни съвременни оперативни техники в детската ортопедия и травматология. Той е активен деятел е в организацията за намаляване на вродената и предизвиканата дисплазия на тазобедрената става при новородени. Има около 200 научни публикации в наши и чужди списания и е член на български и международни асоциации по ортопедия и травматология и по детска ортопедия.

Проф. Владимиров е избран е за академик към Българската академия на науките и изкуствата, а от края на миналата година работи на основен трудов договр в МБАЛ "Дева Мария”.

Тройна остеотомия на таз и проведеното лечение се прилага заради  изкълчване на тазобедрените стави в следствие на неправилно повиване при новороденото. Това изкълчване води до нарушаване на разтежната зона на покрива на ставата, в резултат на което главата остава частично не покрита.

Така ставният хрущял се износва обикновено до 45 годишна възраст, обясняват медиците. По тази причина и се налага поставяне на изкуствена става. Методът, приложен в  бургаската клиника, постига покриване на главата на бедрената кост, а оттам - и удължаване на живота на ставата средно с около 15 години.

За да бъдат избегнати усложнения изключително важно е правилното отглеждане на новороденото и ранните профилактични прегледи най–късно до края на първия месец след раждането включително и ехография на ставите. Това трябва да се извърши от ортопед, най–добре специалист по детска ортопедия, препоръчват медиците.

Водещи