Слънцето - основна причина за тумори на кожата 19.04 | 12:17

На плаж е добре да се ходи от 9 до 11 и след 15-16 часа, съветват специалистите

От Кремена Бедерева

През последните пет години случаите на тумори на кожата са се увеличили два-три пъти. Това съобщи организаторът на Националната научно-практическа конференция с международно участие "Пролетни варненски дерматологични дни" д-р Илко Бакърджиев.

По думите му през последните години основната причина за появата на туморите е слънцето. Слънчеви изгаряния, особено в детска възраст, могат да доведат и до генни мутации. Той обясни, че слънцето е полезно, но при умерена употреба.

На плаж е добре да се ходи от 9 до 11 и след 15-16 часа, твърди Бакърджиев. "Масово българите практикуват по плажовете да стоят на слънце по 8-10 часа, което е вредно за кожата", категоричен е специалистът.

Според него причина за образуване на тумори е и възможността над нашата страна да има нарушения на озоновия слой, като една от хипотезите е, че йодните молекули, на които е богато морето, увреждат озоновия слой.

Доц. Георги Пехливанов от кожната клиника на Александровска болница коментира, че все повече хора започват да осъзнават, че слънцето има и вредно влияние и започват да използват фотопротекторни кремове. Той обясни за БТА, че фирмите производители на такива предпазни средства работят за покриването на целия слънчев спектър.

Д-р Бакърджиев допълни, че високият фактор на слънцезащитните кремове не е гаранция, ако те не са съобразени с различните видове кожа, и могат да доведат до алергии. По тази причина фирмите разработват кремове, съобразени със съответните видове кожа.

Появата на тумори, чиито причинител е слънчевата светлина и изкуствените източници (солариумите), ще бъде една от основните теми на конференцията. В нея участват повече от 200 дерматолози, като ще бъдат представени и 40 фирми от областта на козметиката, производители на апаратура и други. Форумът ще продължи до събота.

Водещи

Най-четени