Смърт от джунглата: биологично оръжие или "партенка" на медиите? 11.08 | 12:21

Истерията с ебола прилича на добре премислен търговски ход

От Антония Михайлова

Треската ебола се превърна в заплаха с международно значение. Това заяви миналата седмица Световната здравна организация. Тайнствената болест, от която умират до 90% от заболелите, привлича вниманието не само на лекарите, но и на военните.

Оказва се, че разработката на ваксина срещу тази хеморагична треска е финансирана от Пентагона и всички права върху лекарството принадлежат на американското правителство.

Защо се прави това? Теоретично този въпрос има два отговора, пише Vesti.ru. Първият – вирусът на ебола представлява идеално биологично оръжие. Заразата се предава толкова бързо, че с нейна помощ може да се унищожи всяка изолирана група хора, включително населението на цяла страна, ако нейните съседи затворят границите. Вторият – достатъчно е с помощта на медиите да се създаде паника, а след това да се продава лекарство на баснословни цени на правителствата по цял свят.

Същата беше ситуацията със свинския и птичия грип, изплашили планетата буквално за часове. Това, разбира се, са само предположения, но други обяснения засега няма, тъй като лечение засега не е патентовано от никого.

Смъртта от Западна Африка излиза от джунглата. Треската ебола официално е призната за международна заплаха. Тя сее паника и се разпространява по планетата. Броят на починалите вече приближава хиляда. Два пъти повече са инфектираните, а това значи – фактически обречените. И това е само официалната статистика. В Либерия и Сиера Леоне е въведено извънредно положение. В Гвинея и Нигерия медиците твърдят, че не са в състояние да контролират разпространението на болестта.

Треската се е добрала вече до Канада, където е установен първият случай на инфектиран. Световната здравна организация на спешно заседание обяви вируса за извънредно събитие, което носи заплаха за човечеството.

"СЗО признава епидемията от треска ебола за заплаха с международно значение. Ние отбелязваме безпрецедентен характер на развитие на заболяването. И вече може да се каже с точност, че в бъдеще ще става само по-зле. Затова международната общественост трябва да предприеме всички необходими усилия в най-бързи срокове да вземе ситуацията под контрол", отбелязала ръководителката на СЗО Маргарет Чан.

Но засега очевидно е друго – заплахата от влажните тропици все по-малко се поддава на контрол. В същото време американското издание Washington Post съобщава, че учени от САЩ, които от 30 години създават експериментална ваксина срещу вируса, са близо до приключване на изследванията. Лекарството е изпитано върху маймуни и дори няколко ампули са изпратени в Либерия за спасяването на двамата заразили се с вируса американски лекари, преди да се върнат в САЩ. След поставянето на експерименталната ваксина двамата са започнали да се подобряват. И скоро чудното лекарство, обещават изследователите, ще стане масово.

Руските учени обаче имат големи съмнения в получаването на спасителната ваксина. Засега гръмките заявления на американските лекари не са подкрепени със сериозни клинични изследвания, а главното – с наблюдения над новия щам. И всичко това напомня добре премислен търговски ход. Апробирана ваксина срещу вируса, твърдят руските учени, всъщност не съществува. И треската ебола както и досега е нелечима.

"Сега очевидно тази санитарна ваксина се изпитва, но забележете, че се изпитва едва в първа фаза. Ако тази първа фаза премине нормално, а това ще стане ясно след няколко месеца, то тогава има смисъл да се направи експеримент сред група доброволци. А сега е даже по-сложно, защото първата фаза е поставена на граждани на САЩ, а втората трябва да се постави върху хора с повишен риск от заболяване. А това вече са африканци", коментира ситуацията докторът на биологичните науки Сергей Нетесов.

Опит в такива изследвания имат и руските учени, които успоредно провеждат свои разработки по създаване на ваксина. Научният център "Ивановски" е един от най-капсулованите вирусологични институти в страната. Тук в хладилни камери при температура минус 70 градуса се съхраняват стотици опасни вируси и техните многобройни щамове. Забранен е дългият престой в института, а отварянето на камерите е смъртно опасно. Сега специалистите от института изучават треската ебола, за да изработят универсална ваксина срещу нея.

Зам.-ръководителят на института Александър Бутенко още в далечната 1982 година в състава на съветско-гвинейска експедиция е прекарал почти година във влажните гори на Гвинея. Заедно с колегите си проф. Бутенко е открил неизвестен тогава вирус, който покосявал цели африкански села. В тропическата лаборатория Бутенко се опитал да направи диагностика на инфекцията и още тогава установил, че това е страшният вирус ебола.

"Да изясним причината и да установим какво е това – това беше задачата на цялата лаборатория, организирана навремето и финансирана от здравното министерство на Съветския съюз. Разговаряхме с населението, част от което преболедува там, а друга част загина. Трудно е да се изчисли точният брой на заболелите в условията на джунгловата цивилизация. Но в някои селища например от 60 души население заболяваха 30 – около половината от хората се разболяваха", спомня си Бутенко.

Сегашната инфекция е продължение на опасното пламване на болестта в далечната 1982 година, сигурен е Бутенко. А това значи, че руските учени имат най-голямата база изследвания за създаването на ваксина. Материалите, събрани от професора преди четвърт век, трябва да помогнат на днешното поколение руски учени в разработката на ваксина срещу треската.

Освен московския институт "Ивановски" в програмата участва и друг затворен научен център – "Вектор" в Новосибирск. Няколко руски изследователи вече са в Гвинея и завеждащият лабораторията по екология на вирусите Михаил Щелканов е сред тях. Обхванатата от епидемия Гвинея преди седмица затвори своите граници. Руският учен разказва на какъв стадий се намира изследването по създаване на руска ваксина срещу страшния вирус.

"Досега ваксината е преминала пет изпитания напълно успешно. В момента изпитанията влязоха в завършващ стадий. Но колко дълго ще продължат тестовете, е сложно да се каже", отбелязва Щелканов.

Вирусът ебола е един от най-страшните субклетъчни убийци, с леталност до 90%. Той дори е по-малко взискателен от ХИВ. Убиецът от джунглите действа в продължение на няколко седмици. Оцелелите дължат живота си по-скоро на късмет и дори на чудо. Особено на местата, където вирусът върлува отдавна.

Преносители на вируса в природата са гризачи и маймуни, обитаващи около жилищата на хората. Но главните преносители са прилепите.

"Става дума за това има ли оптимални условия за циркулация на този вирус в една или друга страна, където той попада. Какво означава оптимални условия? Това значи да има достатъчно адекватни гостоприемници на тази инфекция, които да я поддържат през цялото време, да речем като прилепите на африканския континент", обяснява и.д. директорът на Националния институт по вирусология Пьотър Дерябин.

Въпреки че в Русия се вземат всички мерки за безопасност, за да се спре африканският убиец, ваксина все още няма, повтарят учените. Големите световни страни се готвят за среща със смъртоносната инфекция. Вирусът ебола продължава да събира кървавия си данък.

Водещи

Най-четени