Смяната на времето: Дискомфорт до пет дни 28.10 | 12:45

Има съществена разлика между това дали преминаваме към зимно часово време или към лятно, смятат психиатри

От Ани Романова

Тази нощ върнахме стрелките на часовниците с час назад, но последствията са по-дълготрайни. Дискомфортът от смяната на часовото време ще продължи от 3 до 5 дни, коментира психиатърът д-р Веселин Герев по повод връщането на стрелките на часовника с час назад и преминаването към зимно часово време.

Според него първите дни след преместването на стрелките на часовника ще се събуждаме с час по-рано и съответно ще правим всички с час по-късно, защото организмът все още е настроен на старото часово време, пише "Монитор".

Д-р Веселин Герев обяснява още, цитиран от радио "Фокус", че човек трудно свиква с промяната, защото се събужда по-светло, а ще се прибира по тъмно, докато досега е било обратното. Той добави, че смяната на времето се отразява не само на хората, но и на животните.

За тези, които искат да се синхронизират по-бързо, трябва да приемат мелатонин, който е основен регулатор на циркадните ритми. Така по-спокойно, по-комфортно и без сътресения ще преминат този период", каза още психиатърът. Д-р Веселин Герев посочи, че смяната на часовото време не се отразява само на хората, а и на животните. "В Русия са правени проучвания, че през първата седмица след преместване на стрелките на часовника, кокошките снасят в пъти по-малко яйца , а кравите дават в пъти по-малко мляко. Изводът от проучването е, че просто се променя часа, в който животните биват обгрижвани от своите стопани", обясни психиатърът.

След смяна на часовото време, психиката ни има нужда от време за адаптация, смята психологът Бисера Борисова. По думите ѝ човек трябва да пренастрои организма си към това, че започва по-рано да се стъмва. "Човешкият организъм има нужда от повече светлина и цветове, затова ѝ смяната на времето не се отразява много добре на психиката", каза още Борисова. Тя добави, че има съществена разлика между това дали преминаваме към зимно часово време или към лятно. "Голяма е разликата, но преминаването към зимно часово време определено повлиява в негативен аспект", подчерта Борисова. Тя подчерта, че смяната от зимно към часово време също няма позитивен ефект върху тялото и психиката ни.

Водещи

Най-четени