Софийските линейки – по-бързи от немските 11.06 | 16:30

Шефът на Спешната помощ се похвали, че в момента линейка пристига между 9 и 12 мин на адрес из София

От Теодора Кокаланова

Няма напуснали лекари в Спешната помощ. Това успокои временно изпълняващият длъжността шеф на ЦСМП-София д-р Александър Златанов. На пресконференция в Министерството на здравеопазването той започна с това, че няма идея да говори, а да действа.

Златанов увери, че няма напуснали или уволнени от центъра, а по отношение на заплащането посочи, че има механизъм, чрез който да се запази част от допълнителното материално стимулиране за работещите и е необходимо то да бъде разпределено по-справедливо.

По думите му обстановката в Спешната помощ, когато е заел длъжността, е била сложна и е имало натрупано напрежение и уплаха за софиянци.

Златанов отчете направеното от него за една седмица, откакто е шеф на Спешната помощ – едно от тях е, че обажданията от страна на софиянци са много прецизирани, отговорни, отколкото преди. Според него отношението към линейките е по-толерантно и все повече софиянци дават път на колите на Спешна помощ в задръстванията.

Златанов увери, че се отразяват всички повиквания на територията на София. Само за днес има 16 линейки през деня, а през нощта – 15, като това е минималното за едно нощно дежурство. В най-натоварените моменти има и по 19 линейки из София.

Шефът на Спешната помощ се похвали, че в момента линейка пристига между 9 и 12 минути на адрес из София, докато в Германия това се случва между 7 и 17 минути.

"Не мога да кажа кога цялостен екип от една болница ще направи дежурства. Предстоят преговори, но медицинските лица ще тръгват не от Сточна гара, а от изнесените центрове на Спешна помощ", уточни Златанов.

Шефът на Спешната помощ се похвали, че за седмица работа е успял да оборудва 10 линейки, като от 20 заварени в момента те вече са 30. Във всяка линейка има дефибрилатор, ЕКГ и 16 от тях имат дихателни апарати.

Златанов съобщи и какво предстои като работа в Спешната помощ. Той увери, че се влиза в работен график на външни екипи. Предстои и редуциране на времето на повикване и пристигане на адрес на една линейка, като целта е то да бъде намалено още, ако е възможно.

Златанов обяви, че има над 50% незаети щатни бройни в Спешната помощ, като неговата цел е да привлече лекари, които да запълнят тази бройка.

В Центъра за спешна медицинска помощ в София-град има над 200 незаети работни места – 94 лекарски длъжности, 15 – за медицински сестри и 100 – за шофьори. Обявите за работните места са публикувани във вестници и на интернет страниците на Центъра и на Министерството на здравеопазването.

Увеличение на заплатите на лекарите в Спешната помощ е задължително, но е въпрос на сметки и икономика кога да стане, смята Златанов. Наложително е да се увеличи основното възнаграждение на работещите в центъра, по думите на Златанов, но той не се ангажира в какъв размер и в какъв срок това ще бъде направено.

Но по думите му заплатите са на по-късен етап – по-важно е да се осигури качествено обслужване на софиянци.

Златанов смята да въведе нова реформа, която да се състои в това всеки пациент, закаран от линейка до лечебно заведение, да има обратна информация – колко пациенти са изписани, колко са починали. Златанов има идеи и да въведе регистър на най-добрите болници, за да имат информация софиянци къде могат да получат отлично здравно обслужване.

Водещи

Най-четени