Специален орган бори дъмпинга на лекарства у нас 14.10 | 08:58

Целта е да се спре липсата на медикаменти заради подбиване на цените

От Христина Рафаилова

Специален орган ще следи фармацевтичните компании да не подбиват цените на лекарствата у нас. Новото звено ще контролира фирмите да не регистрират медикаменти на пазара у нас на занижена стойност и след това да не ги внасят. Тази практика до сега имаше за цел да подбива цените на тези продукти, съобщава в. "Стандарт”. 

Създаването на новия орган е залегнало в проекта за новата концепция за лекарствената политика. 

Заради този дъмпинг например редица онкоболни остават без лечение. Компаниите регистрират съответния медикамент на занижена цена. Така останалите фирми нямат изгода да внасят такива продукти и така те не могат да бъдат намерени по аптеките у нас. 

 "Затова искаме да създадем специален орган, който да следи медикаментите, които подбиват цените, и да ги изключва от позитивния списък", обясни  д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването.

От ведомството планират да въведат "пакетно договаряне" на цените на лекарствата за здравната каса.  Така НЗОК сама ще договаря стойностите, на които плаща лекарствата. Вместо да се определят цени за всеки медикамент поотделно, всяка фирма ще дава обща отстъпка за всички лекарства.

Водещи

Най-четени