Специален човек ще отговаря за прехвърлянето в София на COVID-пациенти от Софийска област 07.08 | 18:18

Към момента леглата за пациенти с коронавирус в областта са достатъчни и не трябват нови

От iNews.bg

"Ще посочим лице – координатор, което ще има отговорност за логистиката при привеждането на пациенти от лечебните заведения в Софийска област в столичните болници, когато става въпрос за пациенти с COVID-19, които имат нужда от лечение в болница с по-високо ниво на компетентност". Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на среща с директорите на болниците в Самоков, Етрополе, Своге, Ботевград, Пирдоп и др.

На срещата присъстваха директорът на ЦСМП-София д-р Георги Гелев и директорите на РЗИ-София област и РЗИ-София-град – д-р Александър Златанов и д-р Данчо Пенчев. С тях беше обсъдена координацията на двете регионални инспекции с центъра за спешна помощ и филиалите му, с лечебните заведения в двете области, както и механизма за уведомяване при необходимост от привеждане на пациенти от една болнична структура в друга.

До края на месеца ще започне работа и Координационният център в Инфекциозна болница, чието създаване беше анонсирано в началото на тази седмица. Там екипите на спешна помощ ще транспортират всички пациенти с COVID-19 или със съмнение за инфекцията. На място медицински лица ще извършват триаж и линейките ще бъдат насочвани към съответните лечебни заведения. По този начин максимално ще бъдат съкратени сроковете за медицинското обслужване на пациентите и ще им бъде гарантирана навременна и компетентна медицинска помощ.

На този етап леглата за пациенти с COVID-19 в Софийска област са достатъчни и не е нужно да бъдат разкривани допълнителни. Това съобщи директорът на РЗИ-София област д-р Златанов.

"Работим по всички възможни варианти, като не изключваме и най-лошия сценарий, при който през есента ни очаква втора вълна. Правим го, за да сме подготвени като съсловие, болниците ни да са обезпечени с медицинска апаратура, да сме осигурили на персонала всички необходими лични предпазни средства, да знаем, че сме направили всичко, което обществото очаква от нас", заяви министър Ангелов.

Водещи

Най-четени