Спешните медици настояват за бързи мерки в защита на лекарите 25.05 | 15:27

Искат въоръжена охрана, паник бутон, изолатори за буйни болни и дори полиция

От iNews.bg

Необходимо е незабавно приемане на стандарта за спешна медицина, който да гарантира безопасни условия за труд на лекарите. Това заяви за Дарик д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ по повод поредното нападение над спешни медици - в бургаска болница, при което бяха пребити двама лекари и охранител.

"Имаше приет стандарт по Спешна медицина, в който бяха разписани точно какви трябва да бъдат тези мерки за обезопасяване на спешните отделения - да има охрана, която, ако е необходимо, да бъде и въоръжена, да има паник бутони, да има изолация на буйстващите пациенти. Екипите на спешна помощ да обслужват буйстващи пациенти задължително в присъствие на полицай, да има комуникации между отделните служби за спешно реагиране", обясни Кателиева.
 
"В този случай виждаме, че екипът на Спешна помощ кара буйстващ пациент, без да е придружен от полицай", коментира д-р Кателиева.
 
Тя допълни, че колкото повече се бавят мерките за възстановяване на медицинския стандарт, толкова повече лекари ще напускат и спешната медицина ще се практикува все по-трудно.

"Едно от нещата, които трябва да бъдат приоритет в тази сфера, е свързано с подобряване на дейността и разширяване на спешните медицински отделения", подчерта д-р Кателиева.

Водещи

Най-четени