Спешният телефон става като стрела - ще му помага новата eCall система 21.10 | 21:13

Четири тестови коли тръгват да обикалят страната

От Теодора Кокаланова

Четири тестови автомобила, оборудвани с предаватели за системата eCall, тръгват по пътищата на страната. "Те са част от пилотния проект за въвеждането на системата, който страната ни осъществява", съобщи главният директор на "Национална система 112" Стоян Граматиков.

По думите му съгласно Европейската директива до октомври 2017 г. услугата eCall трябва да бъде достъпна във всички страни-членки. Системата eCall дава възможност на всеки автомобил, оборудван с предавател, да изпраща информация до центровете на спешния телефон 112 в случай на инцидент на пътя.

"Всеки, чийто автомобил няма фабрично поставен такъв предавател, може да оборудва с него колата си срещу близо 200 лева", уточни Граматиков. Системата еCall всъщност спестява времето, което е необходимо за реакция на спасителните екипи.

"В извън населените райони, то може да се намали до 50%, а в населените - до 60%", подчерта Граматиков. По думите му тази по-бърза реакция всяка година може да спаси живота на близо 2500 души в ЕС и да намали тежестта на уврежданията с 10-15%, предаде БТА.

Водещи

Най-четени