Спешно се търсят лекари за пловдивската Спешна помощ 11.02 | 16:57

Центърът изпитва сериозен недостиг - от 107 планирани места, 30 не са заети

От Диана Цветкова

30 са незаетите щатни места за лекари в Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив, съобщи директорът д-р Иван Стойнов пред БТА.

Звеното, което обслужва територията на цялата област, изпитва сериозен недостиг на кадри – по план в спешния център трябва да работят 107 медици.

Основната причина за невъзможността да се привлекат специалисти е заплащането, коментира д-р Стойнов. Характерът на работата – интензивна и на принципа на 12-часови дежурства, също отблъсква медиците.

Статистиката показва тенденция за намаляване на спешните случаи през годините, но не може да се посочат категорично причини за това.

Все пак шефът на пловдивската спешна помощ отчете, че с годините хората са се научили кога трябва да се вика линейка и кога да търсят личния си лекар, или сами да идат в болница.

Иван Стойнов направи коментара по време на демонстрации, проведени от доброволци на Младежкия авариен екип към БЧК за оказване на първа помощ и сърдечно-белодробна реанимация. Акцията им е част от мероприятията за отбелязването на Европейския ден на телефона за спешни повиквания 112.

Водещи

Най-четени