Спирулина – суперхрана за диабетици 27.03 | 19:50

Учени доказаха, че спирулина облекчава симптомите на заболяването

От Боян Кърпачев

Отдавна се говори за ползите за здравето на обявената за суперхрана спирулина. Дори са проведени проучвания, доказващи благотворното влияние на водораслото.

Едно ново проучване от Корея се фокусира върху ползите от спирулина за облекчаването на симптомите на пациенти с диабет тип 2.

37 диабетици участвали в изследването. Те били разпределени на случаен принцип на такива, които приемат спирулина и такива, които служат за контролна група. На приемащите спирулина било давано по 8 грама на ден. По време на изследването, всики участници са приемани в клиника за редовни медицински изследвания.

Двете групи трябвало да поддържат обичайните си диети, без да добавят други функционални храни или добавки, в продължение на 12 седмици от проучването.

 

Спирулина не променя индекса на телесна маса, но значително намалява нивата на триглицеридите и кръвното налягане, което е често срещано при страдащите от диабет тип 2.

Спирулина също така значително намалява нивата на малондиалдехид в човешката кръвна плазма (
вреден свободен радикал, биомаркер за оксидативния стрес). Водораслото повишаване на плазмените нива на адипонектин, което се свързва с понижаване риска от коронарна артериална болест и сърдечен удар.

Това означава, че приемането на спирулина потенциално намалява заплахите за пациентите с диабет втори тип и риска от сърдечни атаки.

Изследователите стигат до заключението: "Това проучване предоставя доказателства за благоприятния ефект на хранителната добавка спирулина върху липидите в кръвта, контролирането на възпалителните процеси и антиоксидантния капацитет сред пациенти с диабет тип 2. Резултатите показват, че спирулина е функционална храна за облекчаване симптомите на заболяването."

Водещи

Най-четени