Спокойно! Все още няма вирус, преобладава грип 03.01 | 21:24

Високата температура не бива да предизвиква страх, успокояват медиците

От Ивелина Георгиева

Все още не може да се говори за грип, а за друг вирус, който засяга горните дихателни пътища и протича при силна температура, отпадналост и дразнеща кашлица. Това каза началникът на детското отделение на Инфекциозната болница в София доц. д-р Атанас Мангъров в ефира на Нова телевизия.

По думите му тези усложнения не се проявяват веднага и се наблюдават само при около 10% от случаите.

"Хубаво е да се отиде на лекар, но ако той изпише антибиотик на втория ден, това не е най-добрият начин за лечение. Това са самоограничаващи се заболявания – неща, които минават като счупена ръка… има технологично време, което трябва да мине. Една такава вирусна инфекция протича около седмица – 10 дни."

Специалистът препоръча болните деца да си седят вкъщи и по възможност в леглото. Посъветва родителите да не насилват децата с храни и витамини, ако на тях им се гади.

Той посъветва да се дават много течности на децата, защото в противен случай могат да се обезводнят.

Медикът успокои, че високата температура не бива да предизвиква страх, защото чрез нея организмът се бори с инфекцията, активизира защитите и създава неблагоприятни условия за вирусите. Според него до 38 градуса не трябва да се дава нищо, а над тази граница решението зависи от общото състояние.

В момента се наблюдава повишена заболеваемост и при децата, и при възрастните, отбеляза д-р Мангъров.

"Малко подрани тази вълна във връзка с по-топлото време и събирането на децата по коледните празници", обясни той.

Водещи

Най-четени