Спортът е ключът към здраво сърце 10.01 | 10:01

Воденето на заседнал живот обратно

От iNews.bg

Физическите упражнения помагат за борбата със стареенето на сърдечно-съдовата система и намаляват риска от преждевременна смърт повече от заниманията с йога. До този извод стигнаха кардиолозите от Югозападния медицински център на Тексаския университет. За това изследване се съобщава накратко в сайта MedicalXpress,

В изследването са участвали над 50 души на средна възраст. Доброволците били разделени на групи, в една от които хората в продължение на две години са се занимавали с активни физически упражнения, а в другата - с йога.

При това тренировките са се провеждали 4-5 пъти седмично по 30 минути с изключение на едночасови сесии с разходки, аеробика, каране на колело или тенис. През първите три месеца упражненията били с умерена интензивност, а след 10 месеца - с висока.


Оказало се, че при хората от първата група се подобрила употребата на кислород по време на физическото натоварване с 18%, а еластичността на лявата камера на сърцето се увеличила с 25%.

Според препоръките на изследователите за получаване на максимална полза е необходимо да се започнат редовни физически упражнения преди 65-годишна възраст. Воденето на заседнал живот обратно - способства за ригидност на сърдечния мускул, която води до артериална хипертензия и лошо кръвоснабдяване.

Водещи

Най-четени