Спрете да пушите! Цигарите могат да изострят психическите ви проблеми 17.07 | 13:48

Учени от САЩ доказаха зависимостта между тютюневите изделия и самоубийствата

От Лазар Тодоров

Американски учени доказаха, че тютюнопушенето е стимулиращ фактор при самоубийците в САЩ.

Те са категорични, че където намалява броят на пушачите, намалява и броят на самоубийствата. Учените направиха констатациите от изследването на базата на анализи на щатите в който в периода 1990–2004 година е било забранено използването на цигари на публични мета.

Те са наблюдавали спад на броя на самоубийствата с 15%. Едни от щатите са Ню Йорк, Илинойс и Калифорния. Използвайки статистически модели, екипът на Ричард Грукза сравнил суицидните прояви в щатите с по-строго и по-либерално отношение към тютюнопушенето.

Ограниченията в тази област, освен на физическото, оказали благотворно влияние и върху психическото здраве на населението, пише британският вестник Daily Mail.

Досега лекарите смятаха, че хората с психически разтройства търсят успокоение в цигарите. И поради тази причина самоубийците са по-многобройни сред пушачите. Но според най-новите проучвания никотинът е този, който "отключва" и изостря менталните проблеми, водещи до самоубийство.

"Като всяка друга пристрастяваща субстанция, хроничната употреба на никотин води до появата на депресии и на чувство за тревожност. А те са индикаторите, които правят връзката със суицидните прояви!", коментира Ричард Грукза.

Водещи