Спрете с антибиотиците - с тях няма да преборите грипа 18.11 | 17:20

Антибиотиците са химични вещества, които влизат в бактериалната клетка с цел да я унищожат

От Теодора Кокаланова

Сред държавите се разпространяват все повече резистентни бактерии, тъй като хората все повече пътуват и  предават болести помежду си. Това заяви националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.

По думите й заболяванията, които не реагират на традиционните антибиотици поради резистентност на бактериите, трябва да се лекуват с такива от по-висок клас и на по-висока цена. "Грип не се лекува с антибиотици", категорична е проф. Кожухарова.

Антибиотиците са химични вещества, които влизат в бактериалната клетка с цел да я унищожат, ако тя не е резистентна към даден антибиотик. Бактериалните клетки имат собствена обмяна на веществата - "изяждат" антибиотика и загиват от него.

"Вирусите обаче, какъвто е грипният, нямат собствена обмяна на веществата и не може по никакъв начин да бъдат унищожени с антибиотик", допълни лекарят. Според проф. Кожухарова грипът се лекува с антивирусни медикаменти, освен ако заболяването не се усложни.

"Ако към вирусната инфекция са се присъединили бактерии, тогава пациентът трябва да се лекува с антибиотик", подчерта проф. Кожухарова.

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, уточни, че "чест" прием на антибиотик означава до три пъти в годината, предаде БТА. Той добави, че антибиотик трябва да се приема само след микробиологично изследване за резистентност.  

Водещи

Най-четени