Спрете с цинизма, ще си докарате деменция 30.05 | 18:00

Цинични хора имат по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания

От Боян Кърпачев

Хората, които страдат от криза на доверието, поради цинизма си е по-вероятно да развият деменция, според проучване, публикувано в онлайн варианта на списанието Neurology на Американската академия по неврология.

Цинични хора имат по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания и могат да развият деменция. Не е ясно защо, но циничните хора могат да страдат по-често от възпаление, известен рисков фактор за много заболявания, и имат различни нива на хормоните на стреса, казват изследователите. Констатациите предполагат нов начин за превенция и предотвратяване на деменцията - чрез консултиране или терапия. "Тези резултати служат за доказателствата, че характера и личността на хората могат да окажат въздействие върху здравето им", каза Анна-Мая Толпанен, ръководител на изследователския екип от Университета на Източна Финландия в Куопио.

Финландският изследователски екип е проследил 622 души на възраст 65-79 години в период от 10 години. Участниците преминали през серия от тестове, включително и валидиран тест за цинизъм. Хората, които постигнали висок резултат на теста за цинизъм имали по-висока вероятност да развият деменция по-късно. От 164 хора с високи нива на цинизъм, 14 развили деменция. Това е 8 на сто. Само девет от 212 хора с ниски нива на цинизъм, или 4 на сто, страдали от болестта в по-късен етап. "Доколкото ни е известно, това е първото проучване, което показва, че циничността, като част от характера, се свързва с по-висок риск от деменция," пишат изследователите в доклада си.

Водещи

Най-четени