Спряха от продажба хранителната добавка "Цитросепт" - била отровна 11.07 | 17:37

Тя е българско производство

От Андриян Георгиев

Отровна хранителна добавка беше спряна от продажба в аптеките в цялата страна, съобщи БНТ.

Става дума за произвежданите в България и особено популярни хранителни добавки "Цитросепт" и "Цитрогард".

Според опаковката на "Цитросепт" в нея трябва да има екстракт от семки на грейпфрут, който трябва да се разрежда. Той укрепвал защитата на организма и действал като антиоксидант. Само че лаборатория в Хамбург е направила анализ на хранителната добавка и е изпратила документ, в който пише, че в "Цитросепт"-а има бензетониев хлорид с почти 7-процентна концентрация, която е много висока, а това е токсично вещество, забранено за употреба в храни в Европа и Америка.

Провереният в Хамбург "Цитросепт" е закупен от софийска аптека.

Журналистическото разследване е предизвикало съвместна проверка на криминална полиция и Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), след като Софийска градска прокуратура е разпоредила действие на компетентните институции.

Дистрибуторът на "Цитросепт"-а е бил открит в Ямбол, като склада му бил кухня от апартамент.

Инспекторите от БАБХ в Ямбол са забранили продажбата на "Цитросепт"-а, защото не са били открити документи за произход на хранителната добавка.

Спешна промяна в законодателството, която да гарантира драстичен контрол върху хранителните добавки, обеща министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по повод този случай.

Максималната санкция при такива случаи е глоба от 10 хил. лева, както и затваряне на производството. 

Водещи

Най-четени