Средиземноморската кухня - не само приятна, но и полезна 04.02 | 21:14

Защо тази диета е толкова модерна напоследък

От Боян Кърпачев

През последните няколко години средиземноморската кухня трупа популярност сред почитателите на здравословното хранене. Храните са свежи, леки и вкусни. Кухнята обхваща храни и рецепти от много страни по Средиземноморието като Гърция, Италия, Малта, Испания и Турция.

Сега е на мода, тъй като е известно, че този тип храна е здравословна и се бори със заболяванията на сърцето, понижава кръвното налягане и потенциално може да помогне за намаляване на теглото.

Характеризира се със съставки като пресни морски дарове, маслини, бобови растения, меки сирена, пресни билки, подправки, домати, чесън и зехтин. Средиземноморската диета радва с вкус, а към нея си отива идеално чаша червено вино по време на вечеря.

Защо е лесна? За направата на рецептата по-долу (паста с чесън и зехтин) са нужни около 20 минути, и то на най-неумелия любител готвач.

Ястието може да послужи за основа, а към него можете да добавите всякакъв вид попарени зеленчуци, риба на скара или просто сирене. Развихрете въображението си и се отдайте на кулинарно вдъхновение.

Паста с чесън и зехтин

 -  Пригответе половин килограм любимата си паста според указанията на опаковката. Не преварявайте пастата - тя трябва да се дъвчи.

 -  Докато водата за пастата кипва, покрийте дъното на тиган с екстра върджин зехтин. Загрейте леко мазнината и добавете скилидки накълцан чесън и щипка сол. Махнете от котлона, когато чесънът е мек (не кафяв).

 -  Когато пастата е готова, отделете около четвърт чаша от водата за по-късна употреба. Сложете изцедената паста към сместа от чесън и масло и разбъркайте. Добавяйте запазената вода и продължавайте да разбърквате на бавен огън още няколко минути.

 -  Подправете ястието със ситно нарязан пресен магданоз, изсушени домати и настърган пармезан. Ако сте любители на пикантното, поръсете с няколко люспи сушен червен пипер.

След като питате това ястие ще видите, че средиземноморската диета всъщност не е диета, а вкусен начин за здравословно хранене през цялата година. 

Водещи

Най-четени