Стафилококова инфекция виновна за натравянето на децата в Банско 05.11 | 15:41

Пробите са от работещите в хотела, където учениците бяха на "зелено училище"

От Кремена Бедерева

Първите проби са готови и те са положителни за стафилококова инфекция за няколко от работещите в хотела в Банско, където деца от столично учебно заведение бяха на "зелено училище" и получиха хранително отравяне в края на миналата седмица. Това съобщи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Тя допълни, че Министерството на здравеопазването като орган по контрола на хигиенните изисквания, стандартите и здравните книжки на работещите в местата за развлечения и хранене, си е свършило работата, сега Агенцията по безопасност на храните трябва да провери дали хранителните продукти са в срок на годност и дали има заразени продукти.

Според здравния министър, въпреки това случаят показва, че контролът върху работниците в местата за хранене трябва да бъде завишен, особено когато те обслужват деца, уточнява БТА. Вече са направени промени в нормативната уредба по отношение на здравните книжки и микробиологичните изследвания за тази категория работници, посочи Атанасова и допълни, че до дни промените ще бъдат обнародвани.

Според промените, работещите в ресторанти и други места за хранене ще подлежат на здравен контрол и изследвания вече на всеки шест месеца, уточни тя.

Директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов съобщи по-рано днес, че всичките 38 деца, приети в МБАЛ-Разлог, са изписани. Състоянието им е стабилно.

Водещи

Най-четени