Страдате ли от загуба на слуха? 15.08 | 11:06

Имате ли проблем със слуха и кога трябва да се потърси лекарска помощ

От Кремена Бедерева

Проблемите със слуха засягат не само възрастните хора. Всъщност, един от всеки пети американски тийнейджър има проблем със слуха или страда от загуба на слуха, показва ново проучване, цитирано от msn.com.

Кога има място за съмнение и притеснение, че имате проблем със слуха? Д-р Мадан Кандула, специалист по УНГ в Милуоки, Уисконсин отбелязва някои от признаците, че слухът е увреден или имате загуба на слуха и трябва да се потърси лекарска помощ.

Напрягате се, за да чуете разговора

Възприятията на хората на звуците са така предназначени, че хората да могат да чуват с ушите си нормална реч. Но когато започне да се шепне или пък да се говори по-тихо, става трудно да се постигне това, което е напълно естествено за нормалния слух – именно – да чуваме.

Увеличавате звука на телевизора

Когато човек има проблем със слух, той започва да не чува добре дори звука на телевизора и започва постепенно да увеличава силата на телевизора, радио и т.н. Това създава неприятности за членовете на семейството, приятелите или съседите.

Проблеми при воденето на разговори по телефона

Загубата на слуха обикновено се развива постепенно. Без да знаят, хората, които имат проблем със слуха, започват несъзнателно да четат по устните и да търсят невербални начини за комуникация. Това трудно може да се приложи, когато човек говори по телефона.

Шум в ушите

Макар че невинаги е знак за загуба на слуха, шумът в ушите обикновено е признак, че има някакъв проблем със слуха. Най-честата причина за шума в ушите е именно загуба на слуха. За това при подобен симптом трябва да се проведе консултация при специалист.

Не разбирате какво казват другите

Ако слухът ви е увреден, ушите започват да не чуват всичко и така, мозъкът се опитва да "запълни" нечутите думи. В резултат може да се получи не разбира с останалите и думите, които те говорят, което е и неудобно за тези, които се опитват да комуникират с вас.

Проблеми с разбирането на речта на жени и деца

Загубата на слуха най-често започва да се отразява на по-високите честоти на словото. А женските и детски гласове говорят точно по този начин и хората с проблем в слуха започват да не чуват техните думи, които остават на заден план. За това хората с висока честота на загуба на слух предпочитат да слушат мъжки гласове и често се оплакват, че жените и децата около тях "говори твърде меко" или мънкане.

Карате хората да повтарят думите

Случва се понякога човек да не чуе от първия път какво искат да му кажат и е лесно да помолите да повторят думите. Но при по-чести подобни молби това става досадно и изнервящо за слушателя или говорителя. Ако прекалено често питате: "Какво каза?" или "Може ли да повториш?" това най-вероятно е причината за проблем със слуха.

Водещи

Най-четени