Странен начин да отслабнеш - гледайте снимки 06.10 | 11:15

Американски учени с ново откритие в борбата с килограмите

От Кремена Бедерева

Храната не изглежда толкова апетитна, ако се гледат много нейни снимки, твърдят американски учени в статия в сп. Journal  of Consumer Psychology.

"Вие до известна степен се уморявате от вкуса на храната,  без дори да сте я изяли. Това е сензорна умора, заради която не  ви се искат повече вкусови усещания", пояснява Райън Елдър от университета Бригъм Йънг в САЩ, един от авторите на статията. 

Елдър и неговият колега Джеф Ларсън са извършили изследване с помощта на 232-ма доброволци. Те е трябвало да гледат снимки на храна и да оценяват, доколко апетитна е тя.

На половината от участниците са дали да гледат 60 фотографии на сладки неща -  торти, бонбони-трюфели, шоколад. На другата половина са показали 60 снимки на солени храни - чипс, пържени картофи, соленки. 

След това всичките 232-ма участници в експеримента са  получили солени фъстъци и са оценили доколко са вкусни. Учените са установили, че на участниците в групата, разглеждала снимки на солени храни, фъстъците не се сторили чак толкова апетитни, макар че сред разглежданите фотографии не е имало такива на  фъстъци. 

Гледането на десетки снимки на храна може да убие апетита, предупреждават учените. Този ефект може да бъде използван, ако човек иска да намали храната или да се откаже от консумацията на недотам полезна храна като шоколада например, уточнява БТА.

Водещи