Строят 3 нови болници около Медицинска академия 26.07 | 12:36

Медицинският комплекс в столицата ще има и 4 паркинга

От Кремена Бедерева

Три нови болници ще се строят в пространството около Медицинска академия, каза пред съветниците от Комисията по околна среда главният архитект на София Петър Диков, съобщава БТА.

Съветниците одобриха предложения подробен устройствен план (ПУП) за местност "Медицински комплекс" на бул. "България".

Планът засяга територията между бул. "Акад. Ив. Е. Гешов", ул. "Св. Г. Софийски", бул. "П. Славейков", ул. "Здраве", ул. "Хан Персиян".

Диков обясни, че трите незавършени сгради в тази местност, които е трябвало да бъдат лечебни заведения, ще бъдат съборени.

На тяхното място ще се строят три нови болници и четири паркинга, като с паркингите ще се реши проблемът, съществуващ от години в тази част - липсата на места за посетителите и служителите в болниците.

Идеята на новия план е първо да направи територията достъпна. По изчисления на администрацията в района работят около 10 000 души, отделно между 10-15 хил. са посетителите.

"Там има няколко паркинга, които бръснат хората сериозно. И въпреки това няма къде да се паркира. Подземните паркинги могат да станат веднага с публично-частно партньорство", твърди Диков.

На второ място планът цели да оползотвори неизползвания ресурс. Идеята е медицинският комплекс да се допълни с дейности, като се направят хотел и общежитие за здравните работници, докторантите, гостуващите лекари.

Водещи

Най-четени